Начало / България / Биляна Траянова: Днешните деца търсят интригуващи книги

Биляна Траянова: Днешните деца търсят интригуващи книги

Биляна Траянова – автор на детската поредица „Хариша”, впечатли гостите на Литературно кафене „Хеликон” с лекцията си „Защо децата не четат”. Събитието, което се проведе в Морското казино в Бургас, беше част от фестивала „Четящият човек”, организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас, ПроKредит Банк и с партньорството на БНТ и БНР.

Траянова разказа за детството и любовта си към книгите. Тя отдаде дължимото на майка си, която, подобно на сегашните трейлъри към холивудските филми, е представяла убедително пред нея книгите, задължителни за четене.

„Сега много мои приятели се оплакват, че децата им не четат. Вярвайте ми, че сегашните деца са много по-умни и мъдри от нас самите. Това поколение е градивно, то не неиска да получава непотребна за него информация. Трябва да му е интересно и да го заинтригува. Аз самата виждам как в училище се преподават неща, които няма да заинтригуват децата”, заяви Траянова. „Моите книги са писани през очите на детето. С всяка книга ги завеждам на интересни места, пълни с приключение и полезна информация.”

Тя разказа за престоя си в Малайзия, за снимките на филм за големите костенурки, които снасят яйцата край брега, и ролята на местните жители за опазването на изчезващия вид. Разказът й впечатли не само малките, но и техните родители.

„Искам децата на опазват природата, да приемат толерантно другите култури и религии. Във всяка моя книга има една добродетел, която се надявам да достигне до малките ми читатели”, каза авторката. Тя разкри, че работи и по темата за търговията с животните, които биват откъсвани от местообитанията им и нелегално се разпространяват в пазарите и зоомагазините по света. Тя даде пример с папагалче, купено за сина й, което после е било предложено на зоологическа градина.

Траянова благодари на книжарници „Хеликон” и организаторите на фестивала „Четящият човек” за всеотдайната помощ и подкрепа на четенето.

Книгите на Биляна Траянова тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …