Начало / България / „Четящият човек” приключи. Нека четенето да продължи

„Четящият човек” приключи. Нека четенето да продължи

Фестивалът „Четящият човек” завърши в Бургас след четири дни, наситени с литературни събития.

Финалната точка беше поставена с награждаване на победителите от фотоконкурса „За книгите и хората” . Лично да получат наградите си дойдоха носителките на първа и трета награда – Иванка Янева и Антония Кожухарова.

Преди това в ресторант „Чадъра” в Морската градина поетът и журналист Бойко Ламбовски вдигна градуса на вечерта с „пияни метафори”. Той чете стихове за виното „от Цанко Церковски до Бойко Ламбовски”. На чаша вино, осигурено от „Хеликон”, публиката чу историята на пиенето на различните етноси от колегата му Пламен Димитров.

По-рано адвокатът Васил Георгиев представи новия си роман „Апарат”, който поставя проблема за консуматорското общество.

В последния ден на фестивала беше учреден и литературният клуб „Хеликон”, чийто модератор Николай Фенерски вдигна летвата още на първата сбирка с двама руски и един словашки автор.

„Четящият човек” беше организиран от Обществото за култура на четенето и писането с подкрепата на книжарници „Хеликон”, община Бургас и ПроKредит Банк. Медийни партньори бяха БНТ и БНР. Събитието, което впечатли Бургас с шествието си под наслов „Аз чета всеки ден! А ти?”, вече получава покани да излезе от морския град и да посети други региони в страната. Заявката на организаторите е фестивалът да култивира интерес към четенето и любов към книгата целогодишно, ежемесечно, всекидневно. Защото мислещите хора четат всеки ден. А вие?

Повече подробности за фотоконкурса „За книгите и хората“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …