Начало / Свят / Намери се купувач, който дава 100 000 паунда, за да запази пръстен на Джейн Остин във Великобритания

Намери се купувач, който дава 100 000 паунда, за да запази пръстен на Джейн Остин във Великобритания

Мистериозен купувач е готов да даде 100 000 паунда, за да запази пръстен на Джейн Остин в Обединеното кралство, съобщи „Гардиън”. Както е известно, бижуто беше купено на търг от певицата Кели Кларксън за 152 450 паунда. Тя обаче се съгласи да го остави във Великобритания, ако се намери купувач. От къщата-музей на Джейн Остин стартираха кампания за събирането на останалата сума, необходима за откупуването на пръстена от американската изпълнителка.

Известно е съществуването на само 3 бижута, които са били притежание на популярната английска писателка, и този пръстен е едно от тях. Има забрана за изнасянето му от страната, която беше удължена до 30 декември. Дотогава трябва да бъде събрана необходимата сума.

Луиз Уест, мениджър на къщата-музей на Остин, коментира:

„Този пръстен е нещо необикновено. Има много добър произход – придружен е от бележка от 1863 г., написана от Елинор Джаксън, втората съпруга на брата на Джейн, Хенри Остин. Хенри е бил човекът, който е преговарял с издателите за ръкописите на Джейн – бил е важна фигура в нейния живот. В бележката Елинор обяснява, че пръстена й е даден от Касандра, сестра на Джейн. Ние много се радваме, че някой като Кели Кларксън е почитател на Джейн Остин. Това не е нещо, което очакваш от млада поп певица. Вижда се, че популярността на Остин не се ограничава само до жените на средна възраст”.

Свързани заглавия
Американска певица купила пръстена на Джейн Остин, но не може да го изнесе от Великобритания
Пръстен на Джейн Остин продаден на търг за над 150 000 паунда
Пръстен на Джейн Остин отива на търг

Книги от Джейн Остин тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …