Начало / България / 72% от младите хора в България никога не са посещавали литературни събития

72% от младите хора в България никога не са посещавали литературни събития

Половината от младите хора в България не се интересуват от култура и не посещават културни събития, показа проучване, направена по заявка на Асоциацията на работодателите в областта на културата.

Едва 28% от децата посещават литературни събития съвместно с родителите си. 69% никога не са стъпвали, а 3% нямат представа за какво става дума. В библиотека са ходили 42% от запитаните. Проучването прави разлика между библиотека и читалище, като в читалищата са ходили 35% от младите хора.Най-висок е процентът на посещения е на музикални концерти – 48%, а най-нисък – на класически балет – едва 6%.

Според проучването 46% от семействата насърчават децата си да се занимават с творческо писане. Много повече обаче предпочитат кино, фотография, театър, изобразителни изкуства, музика и народни танци.

Основната причина младите хора да не посещават културни събития са скъпите билети (за 53%) и липсата на интерес (48%). Децата, които посещават културни събития са предимно от семейства с висше образование – 67% от тези домакинства смятат, че това има положително въздействие върху качеството им на живот. Най-ощетени са децата от население места извън София и областните градове – за тях достъпът за култура е възможен единствено през читалищата и библиотеките.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …