Начало / България / Дора Изследователката в България

Дора Изследователката в България

От края на юни „Колибри” започва издаването на серия книжки за Дора Изследователката – най-актуалната анимационна героиня в света, любимка на децата от 3 до 9-годишна възраст. Няма съмнение, че това е един от най-успешните издателски проекти в момента в международен мащаб. Амбицията на издателите е да достигне до всички дечица от възрастовата група между 3 и 12 години, защото концепцията на книжките е модерна и атрактивна и се отличава с потенциала си да решава проблеми на възпитанието, с които се сблъсква всеки родител. „Колибри”  планира да направи мащабна рекламна кампания.

На 24 юни на детския литературен пазар в България излизат първите две книжки от поредицата: „Дора на пикник” и „Един ден на плажа”.

„Дора на пикник” (24 стр., цена 4,50 лв.) е чудно приключение в т. нар. Парк на игрите, където има пясъчник, пързалка и люлки. Книжката е в раздел първо ниво за четене, автор на текста е Кристин Ричи, а илюстратор – Сюзан Хол. Тук Дора първо се учи да прави сандвичи с фъстъчено масло и конфитюр с помощта на отзивчивата си майка. Запознаваме се с Ботичко, който много обича банани и е взел една чепка за пикника. По пътя към Дора и Ботичко се присъединяват колоритни герои, все приятелчета, като всеки от тях носи по нещо. Всички са много предпазливи и се оглеждат за Лисанко Хитранко, който може да им задигне храната. Разбира се, на полянката си разделят продуктите по братски и се забавляват щуро, а  накрая ангажират и малкия читател с въпроса: Ти какво би си взел, ако отиваш на пикник?

„Един ден на плажа” (22 стр., цена 5,50 лв.) пренася малчуганите на дивния морски бряг. Текстът е на Лорин Силвърхарт, а автор на илюстрациите е Джейсън Фруктър. Тук Дора и Ботичко откриват много интересни неща – мидички в различни цветове, невиждани до момента птици, дори синя рибка. Дора не пропуска да се намаже с крем срещу изгаряне, учи се да плува и дори успява да си купи лимонада. Самият крал Рак помага на приятелите да построят грандиозен пясъчен замък. А когато Ботичко заравя разни атрибути в пясъка, малките читатели се забавляват да отгатват какви са те. В края на приключението всички са доволни и благодарни за вълшебния ден.
До края на 2013 г. „Колибри” планира да издаде още осем книжки: по две през юли, септември, октомври и ноември. На този етап лицензионният договор за българските книжки включва общо 20 заглавия  – през 2014 г. ще излязат още десет. Предвидени са издания от всички ценови категории.
Книжките са прекрасно илюстрирани, текстът е умело балансиран, приятен и лек. Случките са забавни, историите – универсални и скроени така, че да ангажират активно вниманието на дечицата и да ги учат на нови неща по най-ненатрапчив начин. Идеята на създателите печели адмирации и заради ведрия, хуманистичен дух на поредицата – историите са лишени от насилие, главната героиня е дружелюбно, мило и жизнелюбиво момиче, освен това и най-щурите ситуации се развиват така, че да внушат на децата ценности, които нямат давност.
MTV и прочутият канал „Никелодеон” стоят зад нашумялата детска поредица. В Америка филмчетата се излъчват регулярно от 2000 г. Сериалът постига сензационен ефект най-напред в САЩ и Канада – регистрира шест номинации и една награда Еми. Американските анимационни епизоди са дело на Крис Гифърд, Валери Уолш и Ерик Уайнър. През 2006 г. серииите Дора Изследователката са дублирани на испански и бележат още по-главозамайващ успех.
Адаптациите на поредицата нямат край – Дора владее емоциите на дечицата в Дания, Холандия, Хонг Конг, Франция, Филипините, Германия, Арабския свят, Малайзия, Индонезия, Италия, Израел, Япония, Корея, Тайван, Индия, Македония, Полша, Португалия, Русия, Норвегия, Сърбия, Испания, Швеция.
В Северна Америка са популярни и две сценични версии на Дора Изследователката – Градът на изгубените играчки и Приключенията на Дора с пиратите. Структурата и съдържанието им съответства на филмчетата, костюмите също са съобразени с тези на анимационните герои.
В България филмчето се излъчва от три години чрез телевизионния канал Супер 7. Наблюденията сочат, че българските деца се вълнуват от приключенията на симпатичната Дора не по-малко от малчуганите от всички други националности.
Дора Маркес е испаноговорещо момиченце с латиноамерикански корени, което обитава въображаем тропически свят заедно с най-добрия си приятел – Ботичко. Последният е човекоподобна маймунка, кръстена на червените си ботушки. Неизменен техен спътник е одухотворената лилава раничка. Във всяка книжка те се впускат в интригуващи приключения, преодоляват препятствия и постигат някаква цел.
Малката чаровница с големи щастливи очи и коса на черта неслучайно завладя вниманието на детската публика по всички краища на света. Тя забавлява малчуганите от сърце, докато ги учи как да се справят в делнични и необикновени ситуации. Помага им да опознаят големия свят, а не да се боят от него. Показва им как да се държат в училище и ги учи на красиви обноски. Развихря любопитството им към непознатото, насърчава ги да изграждат доверие помежду си, да помагат на приятелите си, да бъдат единни, отговорни и сплотени, да се грижат за доброто си настроение.
Книжките за Дора провокират малките палавници да решават съобразени с възрастта им логически и математически задачи, възпитават вкус към изкуството, улесняват процеса на учене на чужд език, поощряват редовната физическа активност. Колибри ще предложи на любознателните деца книжки от раздела за учене на английски език. Разбира се, ще има и издания за оцветяване, които са не по-малко развлекателни и оригинални.
Успехът на поредицата е толкова зашеметяващ, че тя непрестанно търпи метаморфози и се обогатява с нови идеи, раздели, издания. Вече са налице над 500 заглавия, ориентирани към всички възрастови групи. През 2009 г. „Мател” и „Никелодеон” оповестяват, че Дора ще „порасне“ и ще стане тийнейджърка. Като всяка нова идея и тази среща съпротива от страна на по-консервативните почитатели на Дора, но в крайна сметка новият образ на момиченцето е лансиран на 16 март 2009 г.
Находчивата изследователка е на път да се превърне в легенда – лицето й наднича от облекла, детски играчки, ранички, аксесоари и всевъзможни артикули в книжарници и други търговски обекти. Тя става повод да се пуснат видео игри, дивидита, плюшени кукли, козметични продукти, хигиенни материали. Измислят се безчет иновативни игри, повечето вдъхновени от телевизионната поредица. Дечицата влизат в ролята на кондуктори, пътешестват с вълшебни влакчета, учат се да играят голф заедно с героите от Дора Изследователката, правят си снимки с тях, сменят причудливи облекла, сприятеляват се помежду си.
Детската публика в България ще има възможност да колекционира интересни книжки със стикери, а изданията за четене имат четири нива: разпознаваме думички, започваме да четем, четем самостоятелно, четем свободно.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …