Начало / Свят / Списание „Вайс” пусна модна линия със самоубиващи се известни писателки

Списание „Вайс” пусна модна линия със самоубиващи се известни писателки

Списание „Вайс” пусна модна линия, в която моделите изобразяват последните мигове на известни писателки, преди да се самоубият, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Линията е наречена „Last Words” – последни думи.  Снимките включват Силвия Плат, коленичеща пред фурна, Айрис Чан с насочен пистолет към главата си, Вирджиния Улф, Дороти Паркър, Санмао и др.

Фотографиите бяха публикувани в сайта на списанието в понеделник. След остри критики към линията, бяха махнати от уебстраницата. Те обаче ще останат в печатния вариант на изданието. „Вайс” по принцип се гордее с факта, че публикува противоречиви и скандални материали. Не случайно специализира в „изричане на неудобни истини и отиване на места, на които не принадлежим”. Нетипична за тях е стъпката да премахнат снимките от сайта си.

Все пак те публикуваха обръщение на уебстраницата си, засягаща въпросната фотосесия:

„Last Words” е модна линия, която прави възстановка на известни писателки, които отнемат живота си. Това е част от нашия брой, посветен на дами писателки, фотографи, илюстраторки, художнички и др. Нашите модни линии винаги са необикновени и имат досег с изкуството. Не са като останалите. Целта ни е водещо да е изкуството, а не модното послание. „Last Words” беше създадена в тази традиция и се фокусира върху автори, които чиито животи ни се иска да не бяха така трагично прекратени. Повече няма да показваме снимките от линията на нашия уебсайт и се извиняваме на всеки, който се е почувствал наранен или обиден”.

Свързани заглавия
10 известни самоубийства на писатели
„Защо се самоубиват поетите“ (откъс)
Чудомир все още не е получил опрощение от църквата

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …