Начало / Свят / Днес ексхумират останките на Пабло Неруда, съмненията са, че е убит от Аугусто Пиночет

Днес ексхумират останките на Пабло Неруда, съмненията са, че е убит от Аугусто Пиночет

Днес 8 април, в Чили ще бъдат ексхумирани останките на великия поет Пабло Неруда, информира „Гардиън”. Причината е съмнения относно причината за неговата смърт. Припомняме, че Неруда умира само 12 дни след военния преврат на диктатора Аугусто Пиночет на 11 септември 1973 г. Десетилетия наред се смяташе, че рак на простата отнема живота на твореца.

Преди две години обаче неговият бодигард и шофьор – Мануел Арая, започна да говори за последните дни от живота на поета, като намекна за мистериозна инжекция, причинила неговата смърт. Известен факт е, че Неруда е бил близък с президента на Чили, Салвадор Алиенде, който предпочете да отнеме сам живота си, вместо да се предаде на Пиночет.

Чилийският адвокат Едуардо Контрерас, чийто натиск е главната причина за ексхумацията, заяви:

„Имало е 3 гласа, които са могли да продължат да проповядват теорията на Алиенде. Самият той, певецът Виктор Хара и Неруда. Алиенде умира в деня на преврата, Хара е разстрелян на 15 септември, а само седмица по-късно изведнъж Неруда умира. Не мога да бъда сигурен, че е бил убит, нито пък да посоча извършителя, но просто историята е прекалено подозрителна. Много се съмнявам в онези дни Неруда да е бил на смъртен одър”.

Адвокатът е изследвал подробно дните след идването на власт на Пиночет. Пабло Неруда е подготвял своето заминаване за Мексико, където е щял да бъде посрещнат като ВИП-персона, имал сексуални взаимоотношения със своя любовница и дискутирал хаоса след преврата.

„Има много влага на мястото, където е бил погребан. Това ще направи изследването трудно – ще отнеме месеци. Но лаборатории от Индия, САЩ, Швейцария, Германия и Швеция предложиха помощта си безплатно. Виждате каква нежност той продължава да предизвиква у хората”, добави Контрерас.

Фондацията на Пабло Неруда, която държи и правата за неговото творчество, не вярва на твърденията, че е възможно той да е бил убит. „Не изглежда добра причина да измисляме нова версия за смъртта на поета само заради изказванията на един шофьор”, твърдят в съобщение от там.

Свързани заглавия
През април есхумират останките на Пабло Неруда
10-те най-сексапилни книги
Останките на Пабло Неруда ще бъдат ексхумирани

„Сто сонета за любовта“ от Пабло Неруда тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …