Начало / Интервюта / Барбара Хендел: Хората трябва да мислят по различен начин за водата и солта

Барбара Хендел: Хората трябва да мислят по различен начин за водата и солта

Д-р Барбара Хендел е автор на множество бестселъри в здравната област. Преди дни на българския книжен пазар излезе книгата й „Водата и солта – първоизточник на живота“, писана в съавторство с Петер Ферейра. В периода 1993-2002 г. Д-р Хендел ръководи клиника за биологично-регулативни терапии, здравна превенция и регенериране. Предлагаме ви интервюто, което тя даде за swansonvitamins.com.
–––––––––––––-

 

Бихте ли дали първо информация за себе си?
–    Завършила съм медицина в университета „Лудвиг – Максимилиан“ в Мюнхен. Занимавам се с природна медицина над  20 години. Управлявам клиника, която се специализира в алопатични и невропатични методи на лечение.

Основна роля във вашата кариера играе движението „Вода и сол” в Германия. Какво трябва да знаем за него и правилно ли е да го наричаме движение изобщо?
–    Да, правилно е. Това, което ние правим, е да мотивираме хората да мислят по по-различен начин за здравето и храненето, за да са по-добре в дългосрочен план. Есенцията е, че водата и солта са две от най-важните субстанции, необходими в живота, и ако се научим как да ги балансираме, ние ще подобрим драстично здравето си, оттам и качеството си на живот.

Как влияят водата и солта на здравето?
–    Животът идва от океана. Преди милиони години Земята е била водна планета, покрита почти изцяло от соленоводен океан. Тази комбинация от сол и вода съдържа ключовата енергия за създаването на живота. Всички форми на живот на тази планета са се появили от океана. Нашите тела съдържат между 50 и 65% вода. Натрий, или сол, са електролитите, които помагат на нервните импулси да минават през клетките. Кръвта съдържа около 0,9% натрий.

Наричате водата „първоизточник на живота”. Бихте ли обяснили малко повече по този въпрос?
–    Водата е първоизточник на всички форми на живот. Нашият живот е изцяло зависим от водата. Освен, че създава живот, водата помага за транспортиране, разграждане и почистване. Тя пренася хранителните вещества до точните места в организма и така движи нашия метаболизъм. Затова водата е толкова важна, аз препоръчвам на всеки да пие поне 2 литра висококачествена вода всеки ден.

Когато стане дума за сол, хората си представят типичната трапезна сол. Тя обаче е различна от хималайската сол. С какво?
–    Едно време солта е била наричана „бялото злато”. В момента, в който са я добили, обществата търсят начини за нейното рафиниране. Тя може да бъде добита от различни естествени източници. Натуралната сол е обикновена комбинация от натрий и хлорид. Тя съдържа жизнено необходими минерали. Трапезната сол обаче няма нищо общо с натуралната сол. Тя е обработена по такъв начин, че няма нищо останало от естествените съставки. Така постепенно в съзнанието на хората „бялото злато” е вече бяла отрова.

Казвате, че трапезната сол има други съставки. Имате предвид йод и флуорид, нали?
–    Точно така. Тези съставки нямат работа в съвременната ни хранителна верига. Човешкият организъм вече не може да ги обработва и те могат да бъдат токсични. Все още учените не са доказали 100% как те влияят на организма.

Нека поговорим и за здравословната форма на сол – хималайската кристална сол. Какво е толкова специално в нея?
–    Истинската сол идва от естествени източници. Солта е в изобилие в океана. С годините обаче океаните са силно замърсени от хората с метали като живак, кадмий и арсен. Натуралната сол може да бъде намерена и в солните мини. Скалната сол е далеч по-полезна от трапезната. Въпреки това, нейният състав е такъв, че не може да бъде напълно обработен от нашите клетки. Затова най-добрата сол за нас е в планините – чистата кристална сол. Това е древна сол, в която минералите са в баланс. Тя съдържа чистотата на океаните от преди хилядолетия и съдържа всички елементи, необходими за нашето тяло.

А най-добрият източник за добив са Хималаите?
–    Да. Хималайската кристална сол съдържа всичко необходимо. Запазила е съставът си във времето. Едно време е била наричана „кралска сол”, защото са я консумирали само благородниците.

Движението „Вода и сол” в Германия набляга много на пречистването. Ще ни дадете ли повече информация?
–    Натуралната изворна вода и хималайската сол помагат за отмиването на токсините и нежеланите субстанции в нашето тяло. Смесете чиста кристална сол с изворна вода в чайник и гледайте как ври водата. Ще видите как варовиковите наслагвания, които са се получили от чешмяната ви вода, се разлагат. Може да изглежда като магия, но е нищо повече от химическа и физическа реакция.

Свързани заглавия
Световният бестселър „Водата и солта – първоизточник на живота“ вече на български
В кратката безкрайност между водата и солта
„Водата и солта – първоизточник на живота” от Петер Ферейра и д-р Барбара Хендел (откъс)

„Водата и солта – първоизточник на живота“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …