Начало / България / Нова книга на Марио Варгас Льоса излиза преди посещението му в България

Нова книга на Марио Варгас Льоса излиза преди посещението му в България

В навечерието на посещението на Марио Варгас Льоса в България издателство „Колибри” ще публикува есеистичната му книга  „Цивилизация на зрелището“. Тя ще бъде достъпна от 13 май. Датата, на която Варгас ще бъде в България, все още не е уточнена.

„Цивилизация на зрелището“ отстоява по един блестящ, неконвенционален начин тезата, че е нелепо естествената човешка склонност към забавления да се третира като върховна ценност. Авторът не вярва, че цивилизацията на зрелището е донесла мир, прояснение и съгласие, които да премахнат или поне намалят световното насилие. Според него в „модерното“ общество триумфират лекомислието и пошлостта, защото интелектуалците, които съставляват гръбнака на XX век, днес отсъстват от обществения дебат:

„Нямам нищо против спектакъла. Той много ме забавлява, но ако една култура е само развлечение, то в крайна сметка конформизмът доминира. В днешното капиталистическо общество примирението и пасивността на индивида означават разпад на демократичните институции. Това отношение е противоположно на критичното съзнание и творческото участие на личността в социалния и политическия живот“, споделя Варгас.

Свързани заглавия
Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от СУ „Св. Кл. Охридски“
Марио Варгас Льоса подарява 30 000 книги на родния си град
Марио Варгас Льоса отказа шефско място в институт „Сервантес”
Марио Варгас Льоса: За нещастие, днес има много толерантност към корупцията

Книги на Марио Варгас Льоса тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …