Начало / Любопитно / 5 книги за ромите

5 книги за ромите

През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите.  От 1992 година 8 април се чества като Международен ден на ромите. Отбелязва се всяка година от ООН и Европейския съюз. Предложението е направено от „Романо юнион“.

Предлагаме ви пет книги, посветени на ромите, които са достъпни в книжарниците.

„Сред циганите в България. Дневник на едно пътуване през 1913 г.” от Скот Макфий
П рез май 1913 г. Скот Макфий, британски бизнесмен и един от първите изследователи на ромския език и култура, пристига в България. В края на четириседмичното си посещение – точно преди избухването на Втората балканска война, Макфий, предрешен като циганин, пътува в продължение на шест дни от Варна до Русчук заедно с група християнски цигани. На път за дома той започва да пише разказ за пътуването си, който допълва и редактира през следващата година. Книгата е подготвена за отпечатване, докато Макфий служи на Западния фронт, и е публикувана през 1916 г. под заглавието „Сред циганите в България“.

„Съдбата на циганите в Европа“ от Доналд Кенрих, Грейтън Пъксън
„Съдбата на циганите в Европа“ на лингвиста и изследователя на ромската общност Доналд Кенрик и журналиста Грейтън Пъксън е първото по рода си академично проучване на историята на циганските групи от тяхната поява в Европа през Средновековието до наши дни. Основополагащо за развитието на ромските изследвания, то отделя специално внимание на периода на нацизма (1933-1945 г.), като проследява корените на антициганските предразсъдъци, властвали векове наред изтреблението на стотици хиляди в лагерите на смъртта.

 

„Успелите роми“ от Николай Тилкаджиев
Успехът няма етнос…, има успял или неуспял човешки индивид…“ – са изводи сред изобилието от мнения и оценки за изминалия път към успеха, за удовлетвореността. Това е съкровена изповед на роми, споделящи свои тревоги, надежди и мечти, спотаени вълнения и насърчения – уникална възможност да се чуе автентичния глас на успелите.

„Ромите в София: от изолация към интеграция?“ от Майя Грекова
В София има места, които са значимо различаващи се от останалата част на града; тези места се обитават от граждани, които са значимо различаващи се от останалите; те са негативно белязани от тях; в мига на разпознаването им като роми те фактически загубват статуса си на граждани.
Как са произведени тези места? Как се поддържа тяхното съществуване независимо от радикално променената социална среда след 1989 г.? Как се преживява тази ситуация отвътре – от гражданите на града, които не са граждани за другите? Как се живее в гето? Как се преживява живеенето в гето?

„Професионалната общност на циганите ковачи в Пловдив“ от Светлина Денова
Книгата търси отговор на въпросите как се структурира днес групата на бургуджиите в Пловдив, как функционира професионалната група на ковачите в нея и защо традиционният занаят на групата продължава да бъде една от нейните най-действени характеристики. Предмет на търсенията е специфичното отношение между една традиционна професия, ковачеството като белег за групова принадлежност и образът на етническата група. Дали няма да се окаже, че древните технологии за обработка на метала ще продължат да съществуват редом с бързата и ефективна машинна обработка и дали причината за ъова няма да бъде именно срастването на професионално, културно и етническо като средства за изразяване на една група?

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …