Начало / Свят / Американски учен: „Евангелието от Юда” не е подправено

Американски учен: „Евангелието от Юда” не е подправено

Американски учен предостави доказателства за оригиналността на „Евангелие от Юда“, съобщи dariknews.bg, позовавайки се на РИА Новости. Екипът на Джоузеф Бараб, при изучаването на египетски папируси от 1-3 век, е установил, че те са написани с аналогично на използваното в „Евангелие на Юда“ мастило.

„Ако не бяхме се натъкнали на други папируси, които са от същото време и за които са използвани същите мастила, щеше да ни е много по-трудно да докажем автентичността на този документ. Тези папируси станаха ключови доказателства, които ни карат да приемем, че мастилото на „Евангелието от Юда” не е подправено”, каза Джоузеф Бараб на годишната конференция на Американското химическо общество в Ню Орлиънс, цитиран от vesti.bg.

Кодексът (или книгата) с Евангелието от Юда е намерен през 70-те години на ХХ в., когато няколко селяни го изравят от пещера в Среден Египет. От този момент започва дългата му одисея, в която той е купуван и препродаван от антикварите, укриван и пренасян на три континента. Всичко това има една трагична последица – папирусът се поврежда и натрошава на фрагменти. През 2001 г. ръкописът най-после попада в ръцете на екип учени, които се нагърбват с тежката задача да го реставрират.

„Евангелие от Юда“ е апокрифно евангелие от гностичен произход, преведено на коптски език най-вероятно в средата на II век от изчезнал гръцки оригинал. Текстът е псевдоепиграф и е написан от неизвестен автор от името на Юда Искариотски, апостола предател.Текстът представя така историята на апостола Юда, като че ли Исус го е помолил да го предаде. След това се представя гностическата космология в лично видение, което е имал Юда, представен като най-достойния сред апостолите.

„Евангелието от Юда” има две издания на български, но за съжаление тиражите са изчерпани.

Фото: artic.edu

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …