Начало / България / Полицейското досие на Никола Вапцаров в интернет

Полицейското досие на Никола Вапцаров в интернет

Държавна агенция „Архиви” (ДАА) представи днес поредния си дигитален проект, чрез който стават общодостъпни по интернет т. нар. полицейски досиета на политически личности и общественици, за които в периода 1923 г. – 9 септември 1944 г. полицията е събирала сведения или срещу които има издадени съдебни присъди, съобщи desebg.com.

На адрес www.archives.bg/policefiles  желаещите могат да се запознаят с документите от досиетата на личности като Никола Вапцаров, комунистическите функционери Антон Иванов, Цвятко Радойнов, Вълко Червенков, Антон Югов, Цола Драгойчева, Карло Луканов, Трайчо Костов, Иван Тодоров – Горуня, ген. Цвятко Анев, Тодор Живков, художника Александър Жендов, журналиста Йосиф Хербс, военните дейци ген. Владимир Заимов и ген. Дамян Велчев, земеделския лидер Г. М. Димитров и други.

Към момента специалистите в държавните архиви са обработили, подбрали и дигитализирали общо 26 полицейски досиета, които могат да бъдат намери на посочения интернет адрес.

По времето на комунизма това са строго пазени архиви, достъп до които е даван единствено с разрешение на ръководството на БКП, впоследствие на отдел „Деловодство” на ЦК на БКП. В края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век по време на управлението на Вълко Червенков започва щателна проверка на различни партийни кадри за връзки с полицията преди 9 септември 1944 г. Полицейските досиета са използвани именно за подобни справки.

„Всеки, който се зарови в пожълтелите страници, ще види, че т.нар. „полицейски досиета” представят публичните фигури в една неподозирана светлина. От застинали образи, изпълващи учебниците по история, пред очите ни израстват триизмерни и пълнокръвни фигури със своите интереси, желания и мечти. Не може да не направи впечатление, че едни „досиета” са доста по-богати от други. Папката на Тодор Живков например е подозрително тънка за конспиратор с подобни претенции. Всеки от нас има догадки какво може да се е случило с това „досие” през 35-те години, в течение на които Живков е бил начело на партията и държавата. Преценихме обаче, че дори в този ѝ вид папката е едно (косвено) свидетелство за духа на епохата. Ето защо решихме да публикуваме „досието” такова, каквото е получено при нас в архивите”, обясни доц. Мартин Иванов председател на ДАА.

По думите му „досиетата” са не толкова източник на пикантни и жълтеещи истории, а дават уникалната възможност да населим скучните учебникарски разкази с хора.

 

Фото: Христо Христов, desebg.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …