Начало / България / SOS за литературния музей „Светлоструй“

SOS за литературния музей „Светлоструй“

Литературният музей „Светлоструй“ в русенското село Щръклево е пред унищожение. Столетната сграда, в която е било първото училище, след това читалище, киносалон и в която се е издавал първият селски вестник в страната, е под ключ, защото се руши, съобщи БНТ. Влагата е унищожила част от ценните експонати и архивни документи.

През огромните дупки на покрива водата се стича направо върху етнографската сбирка и старата пишеща машина, на която основателят и редактор на „Светлоструй“ Димитър Добрев е водил кореспонденция с Елисавета Багряна, Ангел Каралийчев и много други писатели, сътрудничили на вестника.
Общинският съвет в Иваново е гласувал сградата на музея да се заличи от списъка на архитектурните паметници на Националния институт за недвижимо културно наследство. „Исках да видя в какво състояние са архивите, но нищо не може да се намери“, разказа внукът на Димитър Добрев – Иво Дунчев (47).

Жителите на Щръклево смятат, че музеят ще бъде съборен, защото закривал фасадата на местната църква, която е умалено копие на храма „Свети Александър Невски“. За да го съхранят, инициират подписка. Кметът на Община Иваново Георги Миланов заявява, че ще се съобрази с мнението им.

„До София не сме пускали никакво писмо да бъде отписван или да не бъде. Но едно искам да кажа – много средства са наляти и нищо не се е случило, затова е и напрежението на хората“, коментира Георги Миланов – кмет на Община Иваново.

По документи 75 хиляди лева са инвестирани през 2005 г. в ремонта на сградата. Няколко месеца по-късно всичко се руши. Пари за нов ремонт няма. Затова най-вероятно чрез благотворителни инициативи ще се търсят средства за привеждането на музейната сбирка в по-приличен вид.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …