Начало / България / „Безредици около старата бъчва” с премиера в „Хеликон-Витоша”

„Безредици около старата бъчва” с премиера в „Хеликон-Витоша”

Излезе от печат „Безредици около старата бъчва. Енокулинарни етюди и старомодни разкази” на Пламен Димитров. Книгата е от поредицата „Виното е върхът на цивилизацията”. Тя ще бъде представена на 3 април, сряда, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”.

„Виното е върхът на цивилизацията! Тогава ще добавим, че ако произходът на това откровение се измерваше с истината, то отдавна всички вредители да бяха напъдени в подземията на реката Стикс или каквато друга подобна желаете. На този етап, обаче, около 80% от потенциала на лозата, виното и светът на виното не се използва, както не се използват и други национални природни ценности, които се употребяват или целенасочено безцелно и хаотично или липсва научен ресурс, освен от чужбина, които да ги изследва, анализира и катапултира към богатствата на света, което не е нищо друго освен осъществяване на богатството на България за българите. Иначе страната ни има голям оздравителен потенциал, защото по различни причини всичко е толкова необикновено и удивително, че Континентът не се е усетил как ни е пощадил от циклоналните и циклофреничните си смущения…”, казва авторът.

Пламен Димитров е роден в София.Завършил е Българска филология в СУ „Св.Св. Климент Охридски”.Докато следва е работил като осветител в ДМТ „Стефан Македонски”, шофьор в „Н.И.Пирогов”,треньор по тенис, шприцьор в „Ширпотреба”, инструктор-организатор в САБ, текстописец в студио „Екран”.
След 1980 г.пътуващ кореспондент на БНР, журналист във вестник „Кооперативно село” и в първия екип на в.„Демокрация”. Три месеца след 10 ноември 1989 година създава вестник „ЕК”/”Екогласност”/, който набира средства чрез волно предаване на стари вестници и вторични суровини. През 1991 г. издава първия частен всекидневник у нас – „Телеграф”, който излиза два пъти на ден, но доброволно е закрит в началото на 1992 година.Не по енокулинарни причини.
През 1998 г. заедно с Бойко Ламбовски основават международен фестивал „Култура на виното”. Оттогава фестивалът има 15 издания, 6 от тях в чужбина. Форумът е известен със своите изложби „История на българското вино” и „Във виното е истината-карикатури от цял свят”, както и с международнародната поетическа среща „Пияната метафора”, многобройните дегустации на български вина, музикалният конкурс „Тъпанът е голяма музика” и др.
От 2000 г. Пламен Димитров професионално се занимава с винопроизводство.
Повече от 10 години води в БНР първото радиопредаване у нас за вино и култура „Култура на виното”.
Съучредител е на Българска асоциация на сомелиерите и Българска асоциация на независимите винари и лозари.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …