Начало / България / „Безредици около старата бъчва” с премиера в „Хеликон-Витоша”

„Безредици около старата бъчва” с премиера в „Хеликон-Витоша”

Излезе от печат „Безредици около старата бъчва. Енокулинарни етюди и старомодни разкази” на Пламен Димитров. Книгата е от поредицата „Виното е върхът на цивилизацията”. Тя ще бъде представена на 3 април, сряда, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”.

„Виното е върхът на цивилизацията! Тогава ще добавим, че ако произходът на това откровение се измерваше с истината, то отдавна всички вредители да бяха напъдени в подземията на реката Стикс или каквато друга подобна желаете. На този етап, обаче, около 80% от потенциала на лозата, виното и светът на виното не се използва, както не се използват и други национални природни ценности, които се употребяват или целенасочено безцелно и хаотично или липсва научен ресурс, освен от чужбина, които да ги изследва, анализира и катапултира към богатствата на света, което не е нищо друго освен осъществяване на богатството на България за българите. Иначе страната ни има голям оздравителен потенциал, защото по различни причини всичко е толкова необикновено и удивително, че Континентът не се е усетил как ни е пощадил от циклоналните и циклофреничните си смущения…”, казва авторът.

Пламен Димитров е роден в София.Завършил е Българска филология в СУ „Св.Св. Климент Охридски”.Докато следва е работил като осветител в ДМТ „Стефан Македонски”, шофьор в „Н.И.Пирогов”,треньор по тенис, шприцьор в „Ширпотреба”, инструктор-организатор в САБ, текстописец в студио „Екран”.
След 1980 г.пътуващ кореспондент на БНР, журналист във вестник „Кооперативно село” и в първия екип на в.„Демокрация”. Три месеца след 10 ноември 1989 година създава вестник „ЕК”/”Екогласност”/, който набира средства чрез волно предаване на стари вестници и вторични суровини. През 1991 г. издава първия частен всекидневник у нас – „Телеграф”, който излиза два пъти на ден, но доброволно е закрит в началото на 1992 година.Не по енокулинарни причини.
През 1998 г. заедно с Бойко Ламбовски основават международен фестивал „Култура на виното”. Оттогава фестивалът има 15 издания, 6 от тях в чужбина. Форумът е известен със своите изложби „История на българското вино” и „Във виното е истината-карикатури от цял свят”, както и с международнародната поетическа среща „Пияната метафора”, многобройните дегустации на български вина, музикалният конкурс „Тъпанът е голяма музика” и др.
От 2000 г. Пламен Димитров професионално се занимава с винопроизводство.
Повече от 10 години води в БНР първото радиопредаване у нас за вино и култура „Култура на виното”.
Съучредител е на Българска асоциация на сомелиерите и Българска асоциация на независимите винари и лозари.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …