Начало / Свят / Френско издателство издава отново мемоарите на Казанова

Френско издателство издава отново мемоарите на Казанова

Френско издателство ще преиздаде мемоарите на Джакомо Казанова по-пълни и по-автентични от всякога, съобщи „Гардиън”. Издателската къща „Laffont” ще публикува творбата със заглавие „Histoire de Ma Vie” в 4 тома. Първият е 1 500 страници и ще бъде във френските книжарници от 25 април. Томовете ще бъдат автентични с оригиналния ръкопис от 3 682 страници, придобит от Френската национална библиотека през 2010 г. за 7,5 милиона евро.

Автобиографията на Казанова – „Histoire de Ma Vie” (Историята на моя живот), е публикувана 2 десетилетия след неговата смърт през 1798 г. Тя му запазва място в историята като най-големия съблазнител на жени и прави името му известно завинаги. Произведението обаче никога не е показано на широката публика в целия си блясък.

През 1821 г., неговият племенник продава ръкописа на немския издател Фридрих Арнолд Брокхаус. Той обаче го обявява за невъзможен за публикуване, защото френския текст има италиански примеси. Книгата излиза чак след като италианските пасажи и по-подробните описания на сексуалните подвизи на автора са отстранени. Това доста осакатява творбата.

Дълго време това е единствената версия на книгата. По време на Втората световна война ръкописът едва оцелява, след като офиси на Брокхаус са ударени от бомба. Смята се, че Уинстън Чърчил специално се е интересувал от съдбата на ръкописа. Учудващо, но той е намерен почти непокътнат в останките.
През 1960 г. излиза версия на френски, а през 1966 г. – неин английски превод. От „Laffont” обаче са на мнение, че версията от 1960 г. е публикувана много набързо и е непълна. Новата книга ще покаже истинския Казанова, като ще разясни на читателите, че той е бил много комплексна и чувствителна личност, а не просто сваляч. Тя хвърля светлина и върху това, как той е успявал да намери поминък в най-различни страни и в най-различни сфери.

Джакомо Казанова е роден във Венеция през 1725 г. Той е син на актьор и танцьорка. Започва да учи за адвокат, но скоро се отказва и става денди. Интересът му към срещуположния пол се появява докато е още на 11 години. По време на житейския си път е шарлатанин, комарджия, свободен зидар, шпионин, търсач на приключения, затворник, производител на коприна. Заради честото си забъркване в скандали, в които са замесени жени, той при нужда сменял местонахождението, името и професията си. Последните си години прекарва като разорен библиотекар. Умира на 73 години. Последните му думи са: „Живях като философ, умирам като християнин”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …