Начало / Свят / Утре излиза роман за Зелда Фицджералд

Утре излиза роман за Зелда Фицджералд

От утре, 26 март, на книжния пазар в САЩ ще излезе „Z: A Novel of Zelda Fitzgerald” от Терез Ан Флауър – роман за Зелда Фицджералд, съобщи „USA Today”. Творбата е фокусирана върху запознанството и връзката на Зелда с големия писател Франсис Скот Фицджералд. С приближаването на премиерата на филма „Великият Гетсби”, се очаква книгата да постигне популярност. Произведението ще бъде издадено от „St. Martin’s Press” и е 384 страници.

Зелда среща Скот Фицджералд в клуб по танци през 1918 г. Тя е само на 17, а той е лейтенант в американската армия. Макар Фицджералд все още да е никому неизвестен, тя се влюбва в него и увереността му, че писането ще го направи звезда. Баща й не е впечатлен. Когато обаче Скот продава правата за публикуването на първия си роман „Отсам рая”на издателство „Scribner”, Зелда се качва на влака за север, за да се омъжи за него.

Постепенно славата на писателят все повече расте. Възход бележи и популярността на двойката. Те участват в безкрайни мероприятия и празненства из Америка и Европа. Докато Фицджералд е всепризнат автор, Зелда е модна икона. Дори партитата на Джей Гетсби обаче не продължават вечно – именно в това впоследствие се убеждават двамата.

Терез Ан Флауър разказва историята на Зелда в художествена форма. Книгата показва как тя успява да изгради своя собствена идентичност дори в сянката на известния си съпруг.

„Запази ми този валс“ от Зелда Фицджералд  тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …