Начало / България / Открит е агент „Пикадили” – убиецът на Георги Марков

Открит е агент „Пикадили” – убиецът на Георги Марков

Тридесет и пет години след убийството на писателя Георги Марков главният заподозрян, бивш агент на ДС, днес работи като търговец на антики в Австрия, отбелязва „Фокус”, позовавайки се на  британския вестник “Дейли Мейл”.

Георги Марков е прободен с чадър, който вкарва в тялото му сачма с отрова, докато пресича моста Ватерло. Той умира три дни по-късно и почти 35 години мистерия обгръща местонахождението на неговия убиец.

Сега, главният заподозрян е издирен във Велс – малък австрийски град, където работи като търговец на антики. Франческо Гулино (66) е работел за българските служби под кодовото име „Пикадили”.

В българските досиета той е посочен като единствения български агент в Лондон, когато тайните служби на режима, с помощта на КГБ, ликвидират Марков. В деня след убийството Гулино заминава от Лондон за Рим.

В интервю за германски филм Гулино признава, че „може би” е бил в Лондон по времето на убийството на Марков, но отрича да е замесен. Той отказва и да каже дали е бил шпионин, въпреки огромните доказателства в българските архиви, коментирайки само, че има „хиляди резултати в търсачката „Гугъл”, че е той”.

През 1993 г. той е разпитван шест часа от британски и датски детективи. Признава, че е бил шпионин, но подчертава невинността си по случая „Марков”.
След уникален съдебен процес, който журналистът Христо Христов води срещу Националната разузнавателна служба и спечелен от него, той получава достъп до архивни документи, държани затворени при всички политически мнозинства след промените в България и написа книгата „Двойният живот на агент „Пикадили“.

„Двойният живот на агент „Пикадили“ тук

Свързани заглавия
„Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ беше представен в София
Да си спомним за Георги Марков – „Скитник”-ът
34 години от убийството на Георги Марков

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …