Начало / Любопитно / „Самоконтрол. Съзнанието може всичко” от д-р Кели Макгонигъл (анотация и откъс)

„Самоконтрол. Съзнанието може всичко” от д-р Кели Макгонигъл (анотация и откъс)

Целта на тази книга е да помогне на всеки, който иска да усъвършенства своя самоконтрол, за да достигне по-бързо и по-ефективно целите си. Разглеждайки най-новите изследвания в областта на волята от психологическа, невробиологична и медицинска точка, авторката ни показва как да се отървем от вредните навици и да си създадем по-здравословни, и как да постигнем по-добро съсредоточаване, за да се справим със стреса.

Д-р Кели Макгонигъл е здравен психолог и лектор в Станфордския медицински институт. Лекциите и курсовете, които води, имат практическа насоченост и се посещават от огромен брой студенти. Тя е носител на редица награди за научните си изследвания, както и за цялостната є работа в сферата на подобряването на психичното здраве.

„Кели Макгонигъл е лидер, воден от страст и прагматизъм.“
forbes.com „20 вдъхновяващи жени“

ОТКЪС

Моята работа е да помагам на хората да се справят със стреса и да живеят здравословно. След като години наред наблюдавам как курсистите ми се мъчат да променят мислите, емоциите, телата и навиците си, аз съм достигнала до извода, че погрешните им представи за волята до голяма степен пречат на успеха им и ненужно ги стресират. Въпреки многобройните постижения на науката в тази област, новите знания очевидно все още не са достигнали до широката публика. Вместо това хората продължават да се осланят на отживели стратегии за самоконтрол. Многократно съм се убеждавала, че тези методи не са просто неефективни – те са вредни, водят до демобилизиране и загуба на самообладание.
Това ме накара да напиша „Наука за самоконтрола“ – курс, който е достъпен за всекиго в програмата на Станфордския университет. В него разглеждаме най-новите открития по отношение на самоконтрола от психологическа, икономическа, невробиологична и медицинска гледна точка и с тяхна помощ учим хората как да се отърват от старите навици, да си създадат нови и по-здравословни, да се преборят със склонността да се разтакават, да постигнат по-добро съсредоточаване и да се справят със стреса.
Обясняваме защо се поддаваме на изкушенията и как да им устоим. Показваме колко е важно човек да знае границите на самоконтрола си и предлагаме най-добрите начини за трениране на волята.
За моя радост „Наука за самоконтрола“ бързо се превърна в един от най-популярните курсове, организирани от Станфордския университет. При първото му провеждане се наложи четири пъти да се преместваме в по-голяма зала, за да поберем постоянно увеличаващия се брой желаещи. Управители на фирми, преподаватели, спортисти, здравни работници и други, любопитни да научат повече за силата на волята, напълниха една от най-големите аудитории в Станфорд. Курсистите започнаха да водят съпрузите, децата и колегите си, за да споделят знанията си с тях.
Започнах с желание да помогна на тази аудитория с разнородни цели – от отказване на цигарите и отслабване, до справяне с дълговете или усвояване на по-добри родителски умения – но дори аз се изненадах от резултатите. Една анкета, която проведохме четири седмици след началото на курса, показа, че 97% от участниците смятат, че вече разбират по-добре поведението си, а 84% са убедени, че благодарение на курса са развили по-силна воля и самоконтрол. След края му имах възможност да чуя всякакви истории за успехите на курсистите: как са преодолели дългогодишната си пристрастеност към сладко, как найсетне са се мобилизирали да плащат навреме данъците си, как са престанали да се карат на децата си, как са започнали да следват редовна програма за физически упражнения или сега просто се чувстват по-добре и по-способни да вземат правилни решения и да ги изпълняват. Мнозина признават, че курсът е променил живота им. Единодушното мнение е, че правилното разбиране на науката за волята им е позволило да постигнат самоконтрол и достатъчно упорство, за да преследват най-важните си цели.
Съветите бяха еднакво важни за бившите алкохолици и за пристрастените към четене и писане на имейли, а стратегиите за самоконтрол помогнаха на хора със зависимости към най-различни неща – шоколад, видеоигри, пазаруване, дори флиртуване с омъжени колежки. С помощта на курса участниците успяха да постигнат разнообразни лични цели: подготвяне за маратон, започване на собствен бизнес или справяне със стреса от безработица, семеен конфликт или страховития тест по английски в петък сутрин (който хвърля в паника много майки, возещи децата си до училище).

„Самоконтрол. Съзнанието може всичко” тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …