Начало / Свят / Мерилин Монро била страстна читателка

Мерилин Монро била страстна читателка

Мерилин Монро била голяма любителка на литературата. Това разкрива сайта openculture.com. Когато умира през 1962 г., фаталната блондинка оставя след себе си не само много разбити сърца, но и библиотека с 400 книги. Много от тях след това са продадени на търг в аукционната къща „Christie’s” в Ню Йорк.

Сега се знае за 261 от изданията, които е чела една от най-значимите актриси на ХХ век. В нейната библиотека са присъствали класиките – „Невидим” от Ралф Елисън, „Одисей” от Джеймс Джойс, „Престъпление и наказание” от Фьодор Достоевски, разкази от Антон Чехов и дори музикалната библия „Bound For Glory” от Уди Гътри.

Монро е чела и произведения от изследователски характер като „The Roots Of American Communism” от Тиъдор Дрейпър, както и текстове от Фройд, Пруст и Бъртранд Ръсел. Други по-любопитни  заглавия са „Pet Turtles” от Джулиан Бронсън, „ Sexual Impotence In The Male” от Ленард Пол Уершъб и любимата книга на всички майки, „Грижи за бебето и детето” от д-р Бенджамин Спок.

Мерилин Монро е американска актриса, родена през 1926 г. Истинското й име е Норма Джийн-Бейкър. Тя е смятана за икона на популярната култура през миналия век. Имала е връзки с някои от най-влиятелните личности по онова време – бейзболиста Джо Димаджо, драматурга Артър Милър и  президента Джон Ф. Кенеди. Сред по-известните й филми са „Хористките”, „Всичко за Ева”, „Някои го предпочитат горещо” и др.

Книги за Мерилин Монро тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …