Начало / България / Корупцията в България в „Световната книга на фактите”

Корупцията в България в „Световната книга на фактите”

Корупцията, слабата съдебна система и организираната престъпност продължават да подливат вода на България, съобщи БГНЕС. Това изтъква Централното разузнавателно управление на САЩ в обновения вариант на Световната книга на фактите.

Бивша комунистическа държава, присъединила се към ЕС на 1 януари 2007, постигаше по средно 6% годишен растеж в периода от 2004 до 2008, задвижвана от значителното количество заеми, потребление и преки чуждестранни инвестиции. Няколко поредни правителства се ангажираха с икономически реформи и отговорно фискално планиране, но световният упадък намали рязко вътрешното потребление, износа, капиталовите потоци и промишленото производство.

БВП се сви с 5,5% през 2009 и отбеляза спад през 2010, въпреки значителното възстановяване на износа. Икономиката на страната нарасна с 1,7% през 2011 и с близо 1% през 2012.

Макар че има благоприятен инвестиционен режим, включително нисък, плосък корпоративен данък, пред България остават редица предизвикателства. Корупцията в държавната администрация, слабата съдебна система и присъствието на организирана престъпност продължават да възпрепятстват инвестиционния климат в изданието на ЦРУ.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1

Не е зле да си припомним каква е Русия в съзнанието на големите ни възрожденци!

„Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от …