Начало / Любопитно / 6 книги за Ватикана и папите

6 книги за Ватикана и папите

 

 

Първият ден от конклава във Ватикана приключи без избор на папа. Кардиналите, които се затвориха в Сикстинската капела, за да изберат приемник на абдикиралия Бенедикт XVI, все още не са постигнали съгласие. Днес гласуването продължава.
Папа Римски е глава и върховен суверенен йерарх на Римокатолическата църква, а в международно право – суверенно лице с изключителни пълномощия, защото едновременно притежава три неразделни функции на властта: глава и суверен на Светия престол; наследник на Свети Петър (първият епископ на Рим) и абсолютен суверен (монарх) на града-държава Ватикана. Заради огромното значение, влияние и сила папската институция винаги е била интригуваща. Предлагаме ви 6 книги – документални и художествени, които са достъпни в книжарниците.

Папска дипломация“ от Кирил Карталов
Първата част на книгата представя основни познания за Римокатолическата църква, за Светия престол, за Държавата Ватикански град, за дипломацията като наука и изкуство, за участието на Светия престол в международната дейност, за библейският смисъл на мира и войната.
Втората част е посветена изцяло на делото на първия папа славянин в историята – Йоан Павел Втори. В нея се открояват темите християнството в корените на Европа и на нейната история, приносът на екуменическия и интеррелигиозния диалог за изграждането на мира, ролята на религията в международната политика.

Шпиони във Ватикана: Папите под прицела на тайните службиот Вернер Калтефлайтер и Ханс-Петер Ошвалд
Къде обаче свършват легендите и какво разкриват архивите на разузнавателните централи, успели да внедрят свои агенти в сърцето на римокатолическата църква? Двамата автори не повдигат завесата изцяло, но от цитираните документи, справки и интервюта за първи път на бял свят излизат шпионските интриги, разиграли се зад кулисите на Светия престол през XX век – от Първата световна война и Октомврийската революция до атентата срещу папа Йоан Павел II и рухването на съветската империя.

Въведение в християнството“ от Йозеф Ратцингер Папа Бенедикт XVI
„Не трябва ли в днешната ситуация на безпомощност християнството да се опита с пълна сериозност да преоткрие своя глас, за да „въведе“ в посланието си новото хилядолетие, да направи посланието си разбираемо като общ пътепоказател, водещ по пътя към бъдещето?“
Оттук тръгва тази книга: тя иска да помогне за новото разбиране на вярата като отваряне на възможност за истинното човешко битие в днешния ни свят, да я тълкува, чез да я преобръща в бъбрене, което едва прикрива някакво чисто интелектуално учение.

Йоан Павел II. Папа, какъвто не е ималоот Отец Мечислав Малински
Папа Йоан Павел II (Карол Йозеф Войтила) е първият римокатолически папа от славянски произход и първият папа след папа Адриан VI (1522 г.), който не е италианец. Служи като папа от 16 октомври 1978 до смъртта си на 2 април 2005. Обявен е за блажен на 1 май 2011 г. от папа Бенедикт XVI. Той е известен и с литературното си творчество, в това число няколко пиеси и стихосбирки.

Втори Ватикански събор. Документи
Вторият Ватикански събор е последният (засега) вселенски събор на Католическата църква. Съборът е свикан по инициатива на папа Йоан XXIII с цел освежаване (aggiornamento) на католическата църква и папата го открива на 11 октомври 1962 г., а е закрит на 8 декември 1965 г. от папа Павел VI.

Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун

Трилърът на Браун предизвика много полемики и се продаде в огромен тираж. Ватикана реагира остро, което още повече стимулира продажбите.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …