Начало / Автори / Странните професии на писателите преди да станат известни

Странните професии на писателите преди да станат известни

Вонегът продавал коли, Джойс пеел, Фокнър бил пощальон

 

Известните писатели са работили какво ли не преди да се прочуят с писане, разкрива порталът flavorwire.com.

Джеръм Селинджър например служел на шведски луксозен лайнер, където бил директор по развлекателната част. Като се знае какъв чепат характер е бил, въпросът е как ли се е справял.

Франц Кафка бил шеф на правния секретариат на застрахователен институт.

Съвременният английски писател Том Маккарти (42) изкарвал джобни като: гол модел в арт академията в Прага, барман в ирландски клуб в Берлин и готвач в ресторант в Амстердам.

Джон Стайнбек работел в рибен развъдник на езерото Тахо на границата между Калифорния и Невада. Той бил и туристически водач и по този начин срещнал първата си жена Керъл.

След като се провалил след три семестъра в университета в Мисисипи, Уилям Фокнър се хванал като пощальон в учебното заведение.

Томас Елиът работил като счетоводител в банка “Лойд” в Лондон в продължение на 8 години.

Джек Лондон крадял стриди от богати фермери и ги продавал на пазарите в Оукланд. Известно време бил и запален златотърсач.

Кен Киси се подложил на психически експерименти по програма на Станфордския университет, спонсорирана от ЦРУ. После отразил халюцинациите си в “Полет над кукувиче гнездо”.

След като завършил колеж, Никълъс Спаркс опитал да влезе в издателския бизнес и в юридическия факултет. Не успял и в двете и станал търговски агент.

Кърт Вонегът известно време бил дилър на автомобилната марка Saab в Кейп Код, след като публикувал първия си роман “Пианистът”.

Преди да стане “кралицата на колежа” Сири Хуствет (съпругата на Пол Остър) работила в известния американски магазин “Блумингсдейлс”, където, облечена в червен копринен гащеризон, раздавала информационни брошури на клиентите.

Стивън Кинг бил портиер в гимназия преди да започне серийното си писане.

Джеймс Джойс, който бил забележителен тенор, си изкарвал парите с пеене преди да започнат да го издават.

Преди “1984” Джордж Оруел служил като офицер от индийската полиция в Бурма, където бил сочен за пример заради честността си.

Наред с други тежки дейности, Джоузеф Хелър се препитавал и като чирак на ковач.

Харпър Лий на младини работила 8 години като чиновник за Източните авиолинии на САЩ преди да напише единствения си роман.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …