Начало / България / Премиера на ”Американците откриват българите: 1834-1878 г.” в БАН

Премиера на ”Американците откриват българите: 1834-1878 г.” в БАН

Академично издателство „Проф. Марин Дринов” и Американският научен център в София ви канят на 6 март 2013 г. от 17,30 ч в Големия салон на БAН, Централно управление (ул. 15 ноември № 1) на премиера на книгата: ”Американците откриват българите:1834-1878 г.”, съобщи bas.bg.

Сборникът статии е на известния американски българист проф. Джеймс Ф. Кларк, български превод на втората част на неговата книга THE PEN AND THE SWORD:  STUDIES IN BULGARIAN HISTORY BY JAMES F. CLARKE (Boulder, CO: East European Monographs, 1988), състaвена и издадена под редакцията на проф. Денис. Ф. Хупчик – негов ученик и последовател. Изданието е реализирано със съдействието и подкрепата на Американския научен център в София и Фондация „Америка за България”.

Книгата ще бъде представена от проф. Денис П. Хупчик, който ще изнесе по покана на Американския научен център в София лекция от поредицата, посветена на Юджийн Скайлър, на тема: „ДЖЕЙМС Ф. КЛАРК: ПИОНЕР НА БЪЛГАРИСТИЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ”.

Денис П. Хупчик завършва Питсбъргския университет и защитава своята докторска дисертация Българите през седемнадесети век: Славянското ортодоксално общество и култура под османско владичество (1983) под научното ръководство на „бащата на американската българистика” проф. Джеймс Ф. Кларк. Неговите научни интереси са фокусирани върху широката палитра от социо-културните и военни въпроси на източноевропейската и в частност на балканската и българската история. Водел е лекционни курсове върху Балканите в епохата на Византийската и на Османската империи в Питсбъргския университет.
В момента е професор по история в Уилкс Юнивърсити (Wilkes University), Пенсилвания, където ръководи програмата по Източноевропейски и руски изследвания.  Особени заслуги има в областта на популяризирането на българистичните изследвания сред специалистите и широката общественост на САЩ – дело, което е поел от проф. Джеймс Кларк. Бивш президент на Асоциацията за българистични изследвания, поемайки този пост също от проф. Дж. Ф. Кларк. Проф. Хупчик е бил фулбрайтов специализант в България през 1989 г. Автор и редактор е на редица статии и книги за българите, Балканите и източно-европейската история. В момента той подготвя военна история на Първата българска държава.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …