Начало / Свят / Шарън Олдс спечели наградата „Т. С. Елиът”

Шарън Олдс спечели наградата „Т. С. Елиът”

Шарън Олдс спечели приза за поезия „Т. С. Елиът”, съобщи „Гардиън”. Тя беше наградена за колекцията си „Stag’s Leap”, която е фокусирана върху проблемите и последствията след развод. Олдс беше предпочетена пред други признати поети като Саймън Армитидж и Джори Греъм.

Карол Ан Дъфи, която е председателка на журито, заяви: „Това е книгата на нейната кариера. Галантността и елегантността, които са показани, я правят поет от световна класа. Винаги съм казвала, че поезията е музика, която свири в чест на това, че сме хора. В книгата си тя наистина пее. Описаното пътешествие е невероятно”.

Олдс получи сумата от 15 000 паунда. На останалите номинирани им бяха дадени по 1 000. След церемонията, всичките 10 номинирани поети четоха от своите произведения в залата в Лондон „Royal Festival Hall”. Събитието събра 2 000 души. Дъфи изрази радостта си, че поезията успява все повече да достигне до широката публика.

Наградата за поезия „Т.С. Елиът”” носи името на големия поет и драматург Т. С. Елиът. Тя се дава от „Обществото на поетите” за „най-добра колекция от нови стихове на английски език, публикувани първо във Великобритания или Ирландия”. Призът се присъжда всяка година от 1993 г. насам.  Победителят получава 15 000 паунда, а останалите номинирани по 1000.

Шарън Олдс е американска поетеса, родена  през 1942 г. Макар да е призната от критиците, нейното творчество не е познато за широката публика. Фокусира се върху теми като семейство, отношения между хората, секс, насилие. Твърди, че пише заради самите творби, а не за публиката. Има 11 публикувани книги с поезия. Печелила е призът на литературните критици в САЩ, както и вече „Т. С. Елиът”.

Фото: poetryfoundation.org

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …