Начало / България / Премиера на „Български тълковен речник” в СУ „Св. Климент Охридски“

Премиера на „Български тълковен речник” в СУ „Св. Климент Охридски“

На 16 януари,сряда, от 16 ч в зала 1 на ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде представено преработеното издание на  „Български тълковен речник” на проф. Василка Радева,съобщиха от „Изток-Запад“.

Речникът е адресиран към всички, които проявяват интерес към словното богатство на съвременния български език. В него е обхваната предимно общоупотребяваната лексика, чието познаване и правилна употреба в речта са важна предпоставка за изграждане и обогатяване на езиковата култура. Тълкуването на думите е кратко и пестеливо със стремеж към точно представяне на лексикалното им значение, което прави лесно и удобно използването на еднотомния лексикографски справочник.

Включването на чуждоезиковата лексика, навлязла в българския език през последните десетилетия, дава възможност за осъзнаване на мястото и ролята й за обогатяване на българската лексика с оглед на употребата й в речевата практика.

В речника намират място новите думи и значения, които разкриват динамиката на българската лексикална система, без да се отразяват индивидуалните и оказионални употреби.

„Български тълковен речник”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …