Начало / България / Премиера на „Български тълковен речник” в СУ „Св. Климент Охридски“

Премиера на „Български тълковен речник” в СУ „Св. Климент Охридски“

На 16 януари,сряда, от 16 ч в зала 1 на ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъде представено преработеното издание на  „Български тълковен речник” на проф. Василка Радева,съобщиха от „Изток-Запад“.

Речникът е адресиран към всички, които проявяват интерес към словното богатство на съвременния български език. В него е обхваната предимно общоупотребяваната лексика, чието познаване и правилна употреба в речта са важна предпоставка за изграждане и обогатяване на езиковата култура. Тълкуването на думите е кратко и пестеливо със стремеж към точно представяне на лексикалното им значение, което прави лесно и удобно използването на еднотомния лексикографски справочник.

Включването на чуждоезиковата лексика, навлязла в българския език през последните десетилетия, дава възможност за осъзнаване на мястото и ролята й за обогатяване на българската лексика с оглед на употребата й в речевата практика.

В речника намират място новите думи и значения, които разкриват динамиката на българската лексикална система, без да се отразяват индивидуалните и оказионални употреби.

„Български тълковен речник”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …