Начало / Свят / Литературните критици в САЩ номинираха книгите на 2012 г.

Литературните критици в САЩ номинираха книгите на 2012 г.

Кръгът на литературните критици в САЩ определи номинираните за книги на изминалата 2012 г., съобщи huffingtonpost.com. Номинирани са 30 книги, в 6 категории – автобиография, биография, критика, художествена проза, нехудожествена проза и поезия. Освен това, както винаги, се дадоха два приза за цялостен принос. Единият е за Уилям Дерисиуич, заради статиите му за издания като „The Nation”, „The New Republic” и „The American Scholar”. Другият поделиха Сандра Гилбърт и Сюзан Гъбар за „пионерство в сферата на феминизма, което предизвика революция в критиката”.

В категорията за биография прави впечатление присъствието на творбата „The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo” от Том Райс. В нея Райс разкрива, че Алекс Дюма, бащата на световноизвестния Александър Дюма, е истинския граф Монте Кристо. Оказва се, че Дюма-баща е не по-малко важна фигура в историята на Франция от сина си.

Очаквано, Зейди Смит е сред номинираните. Последната й книга, „NW”, е сред претендентите за художествена проза. Смит е една от най-предпочитаните писателки от литературните критици. В категорията за нехудожествена проза изпъкват две произведения от известни имена – „Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity” от Катрин Буу и „Private Empire: ExxonMobil and American Power” от Стив Кол.

Победителите ще бъдат обявени на 28 февруари.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228688_b

За силата на думите

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Знаете ли, че през петнадесети век са съществували „ловци на …