Начало / Свят / Литературните критици в САЩ номинираха книгите на 2012 г.

Литературните критици в САЩ номинираха книгите на 2012 г.

Кръгът на литературните критици в САЩ определи номинираните за книги на изминалата 2012 г., съобщи huffingtonpost.com. Номинирани са 30 книги, в 6 категории – автобиография, биография, критика, художествена проза, нехудожествена проза и поезия. Освен това, както винаги, се дадоха два приза за цялостен принос. Единият е за Уилям Дерисиуич, заради статиите му за издания като „The Nation”, „The New Republic” и „The American Scholar”. Другият поделиха Сандра Гилбърт и Сюзан Гъбар за „пионерство в сферата на феминизма, което предизвика революция в критиката”.

В категорията за биография прави впечатление присъствието на творбата „The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo” от Том Райс. В нея Райс разкрива, че Алекс Дюма, бащата на световноизвестния Александър Дюма, е истинския граф Монте Кристо. Оказва се, че Дюма-баща е не по-малко важна фигура в историята на Франция от сина си.

Очаквано, Зейди Смит е сред номинираните. Последната й книга, „NW”, е сред претендентите за художествена проза. Смит е една от най-предпочитаните писателки от литературните критици. В категорията за нехудожествена проза изпъкват две произведения от известни имена – „Behind the Beautiful Forevers: Life, Death, and Hope in a Mumbai Undercity” от Катрин Буу и „Private Empire: ExxonMobil and American Power” от Стив Кол.

Победителите ще бъдат обявени на 28 февруари.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …