Начало / Свят / Джон льо Каре и Салман Рушди заровиха томахавката

Джон льо Каре и Салман Рушди заровиха томахавката

След 15-годишна вражда писателите Джон льо Каре и Салман Рушди се сдобриха, съобщи „Гардиън”. Припомняме, че през 1997 г. Рушди нарече колегата си „надут задник”, а Каре му отвърна, като го обяви за „самоканонизирал се”. На фестивала „Cheltenham literature festival” миналия месец  двамата си размениха комплименти и изразиха съжаление, че не са се разбирали толкова време.

„Наистина се възхищавам на Каре като писател. Иска ми се да не бяхме се карали. Смятам, че „Дама, поп, асо, шпионин” е сред най-великите романи след Втората световна война”, заяви Рушди.

Каре коментира така: „Аз също съжалявам за този диспут. Моята позиция беше, че няма закон в природата или в живота, който да позволява една от великите религии да бъде обиждана безнаказано”.
Каре допълни: „Адмирирам Салман за неговата работа и неговия кураж. Уважавам неговото мнение. Това означава ли, че можем да горим Корани и да обиждаме религии? Да се изненадваме, че вярващите реагират яростно? Тогава не можех да отговоря на тези въпроси, не мога и сега. Горд съм, че се изказах срещу модата, макар да си навлякох гнева на западните интелектуалци. Ако срещна сега Салман, ще му стисна ръката сърдечно, защото той е един брилянтен колега”.

Спорът беше предизвикан от ситуацията около Рушди след излизането на „Сатанински строфи”. Както е известно, авторът от индийски произход живя 9 години в нелегалност, след като иранския религиозен лидер Хомейни поиска главата му. След като спора се разрази, Кристофър Хитчънс също се изказа по въпроса и взе страната на Рушди. Той заяви, че позицията на Каре е такава на страхливец, който не осъзнава на какво се подлагат другите хора.
Така Рушди и Каре минаха по пътя на Пол Теру и В. С. Найпол, които миналата година също се сдобриха след дългогодишна вражда.

Книги от Джон льо Каре  тук

Книги от Салман Рушди  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …