Начало / Автори / Харпър Лий на 85 години

Харпър Лий на 85 години

Остава загадката тя ли написа „Да убиеш присмехулник“, или Труман Капоти

 

На 28 април Харпър Лий навършва 85 години. Носителката на „Пулицър“ през 1960 г. за култовия й роман „Да убиеш присмехулник“ не е написала друга книга оттогава и минава за една от странните птици в литературата, за какъвто до смъртта си беше определян и Джеръм Селинджър, отказал се от писането заради критиките по повод романа му „Спасителят в ръжта“.

Лий никога не е давала публично обяснение защо е спряла да пише. Говори се, че се е разярила заради цитат, подобно на Селинджър. По-късно тя започва втория си роман „Дългото сбогуване“, но не го довършва. В средата на 80-те години започва да пише документален разказ за сериен убиец в Алабама, но го изоставя по средата. В крайна сметка завършва само няколко есета.

Както Селинджър напуска разгневен Ню Йорк, така и Лий се оттегля в родната си Алабама и се заема с полезен труд за църквата и за общността, сред която живее. През 2007 г. тя е наградена с президентски медал за свобода. Днес животът й тече между апартамента й в Ню Йорк и къщата на сестра й в Алабама.

„Ди пресе“ припомня, че все още виси въпросът дали Харпър Лий е истинският автор на „Присмехулника“, или за това й е помогнал близкият й приятел и неин съсед в детството Труман Капоти. Авторът на „Закуска в Тифани“, „Хладнонокръвно“, „Други гласове, други стаи“, „Дървото на нощта и други истории“, „Музика за хамелеони“ не може да даде отговор, тъй като почина през 1984 г. Самата Лий никога не коментира тези слухове. Факт е обаче, че от деца, когато двамата растат заедно, страстта им към литературата е упражнявана на обща пишеща машина, която мъкнели от едната къща в другата. Както е факт и това, че през 1966 г. приятелството им се разпада мистериозно и завинаги.

Харпър Лий с президента Буш през 2006 г. Фото: randomhouse.com.au; wikimedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …