Начало / Автори / Джани Родари – продавачът на надежди

Джани Родари – продавачът на надежди

На днешния ден, 23 октомври, е роден Джани Родари – един от най-обичани детски писатели в света. Ако беше жив, авторът на „Приказки по телефона”, „Приключенията на Лукчо”, щеше да навърши 92 години.

Родари е от малкото градче Оменя ,Северна Италия. Баща му, хлебар по професия, умира, когато Джани е само десетгодишен. Родари и двамата му братя, Чезаре и Марио, израстват в родното село на майка си – Варесото. Болно и слабо от детството си, момчето обича музиката (взима уроци по цигулка) и книгите (чете Ницше, Шопенхауер, Ленин и Троцки). След три години обучение в семинарията получава своята учителска диплома и на 17-годишна възраст той започва да преподава в местните селски училища. През 1939 г., за кратко, посещава лекции във Филологическия факултет на Университета в Милано.

По време на Втората световна война е освободен от служба поради влошено здраве. След смъртта на двама близки приятели и затварянето на брат му Чезаре в концентрационен лагер, става член на Съпротивата и през 1944 г. се присъединява към Италианската комунистическа партия.

През 1948 г. Родари започва работа като журналист в комунистическия вестник „Унита“ (L’Unita) и започва да пише книги за деца. През 1950 г. комунистическата партия го назначава за главен редактор на новоучреденото седмично списание за деца „Il Pioniere” в Рим. През 1951 г. е публикувана първата стихосбирка на Родари „Книжка със смешни стихотворения“ и „Приключенията на Чиполино“. През 1953 г. той се жени за Мария Тереса Ферети, която след четири години му ражда дъщеря – Паола. През 1957 г. Родари полага изпита за професионален журналист.

През 1970 г. е удостоен с престижната награда „Ханс Кристиян Андерсен“, която му помага да спечели световна известност.

Умира от тежко заболяване на 14 април 1980 г. в Рим, ненавършил 60 години.

Книги от Джани Родари тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

eko

Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота

Художничката показва на децата как да спасим моретата и океаните „Великото приключение на малкото китче …