Начало / Свят / Книгите спасяват дъждовното западноевропейско лято

Книгите спасяват дъждовното западноевропейско лято

Западна Европа подгизна от дъжда, който не спира вече седмици. Всички вестници акцентират върху лошото време и питат: отиде ли си лятото?

Германският „Ди цайт“ обаче се сети, че няма нищо по-хубаво от лошото време, когато става дума за четене. Затова изданието преформатира рубриката си „Подходящи книги за четене през лятната отпуска“ на „Подходящи книги за четене в дъжда“. Автори и редактори се захванаха да издирят най-подходящите четива за мрака, в който е потънала страната. Идеята е книгите да носят утеха от факта, че слънцето не се показва.

Бестселърът „50 нюанса на сивото“ води класацията за произведение, в което читателите могат да намерят утеха. Следва класическата руска литература с декадентската си меланхолия, след нея – поезията на Хайнрих Хайне.

Повечето поканени да препоръчат книги са единодушни, че криминалните романи са най-доброто срещу лошо настроение заради времето. Също и интелектуалните романи на самоубилия се Дейвид Фостър Уолъс, на Дженифър Игън, драмите на Аугуст Стриндберг.

Ако не с друго, то това лято ще може да бъде запомнено с уютните часове, прекарани в четене. Какво по-хубаво от това!

Свързани заглавия
Жега в литературата

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …