Начало / България / Конкурс за поетеси „Мара Белчева”

Конкурс за поетеси „Мара Белчева”

Община Севлиево, Бизнес сдружение „Севлиево XXI  век“, подкрепени от Съюза на българските писатели и Националния литературен музей обявиха  национален конкурс за поезия, посветен на Мара Белчева, съобщи sever.bg.

„Конкурсът си поставя за цел да стимулира творческия потенциал на български поетеси, чиято поезия носи духа на нашето време, поезия – търсеща и отговаряща на многобройните въпроси, които съвремието поставя”, заявяват организаторите.

Право на участие имат български поетеси, чиито творби не са отличавани на други конкурси. Всяка кандидатка трябва да изпрати 3 поетични творби, придружени с имената й, адрес, телефон за връзка и кратка анотация на творчеството й.

Произведенията ще се оценяват от комисия, включваща представители на организаторите и институциите в Севлиево от сферата на духовната култура. Най-добрите творби ще бъдат наградени на церемония през октомври в рамките на Празниците на Севлиево.

Материалите трябва да се изпращат до 21 септември на e-mail: sevlievo_poezia@abv.bg, и с препоръчана кореспонденция на адрес:
5400 Севлиево, пл. ”Свобода” №1, Община Севлиево, за национален конкурс за поезия „Мара Белчева”

Мара Белчева (1868 – 1937 г.) е родена в Севлиево. Тя е придворна дама в царския дворец в София, съпруга е на министър Христо Белчев (убит през 1891 г.), а по-късно става спътница до края на живота на Пенчо Славейков.
Белчева превежда произведения на Фридрих Ницше  и Герхард Хауптман, пише интимна лирика. Редактор е на „Избрани съчинения“ на Пенчо Славейков (1923).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228828_b

От изкуствения интелект и биткойна до Еднорозите и Поколението Z

Какво е блокчейн? Какво е биткойн? Кои са инструментите, с които централните банки насочват икономиката …

Един коментар

  1. Валентина

    „Право на участие имат български поетеси, чиито творби не са отличавани на други конкурси.“
    Изобщо на други конкурси или на други издания на конкурса „Мара Белчева“?
    Мисля, че това уточнение е важно.