Начало / Свят / Блумсдей е вдъхновен от първата среща на Джойс с жена му Нора

Блумсдей е вдъхновен от първата среща на Джойс с жена му Нора

16 юни – денят, в който през 1904 г. се състои първата среща на Джеймс Джойс и неговата бъдеща жена Нора Барнакъл – камериерка във Finn’s Hotel, е причината днес целият литературен свят да празнува Блумсдей.

На тази дата се развива действието в романа „Одисей” – главният герой Леополд Блум обикаля Дъблин.  От 1954 г. датира традицията, чието начало е дадено от критика Джон Райън и романиста Флан О’Брайън, всяка година почитателите на Джойс да вървят по стъпките на героя му Блум.

Празникът включва дегизиране в облекла от 1904 г., ядене на „вътрешните органи на зверове и птици”, участие в четения и празнуване на различни места и в барове, споменати в книгата.

Тази година „Гардиън” води читателите си по стъпките на Нора Барнакъл – вдъхновителката на Блумсдей. Стартът е пред Finn’s Hotel посока площад Merrion Square, където Джеймс и Нора често са се срещали. Следва улица Clare №6, където бащата на Самюъл Бекет започва бизнеса си, а прочутият му син пише романа си „Мърфи”. Продължаваме към друго място за срещи на бъдещото семейство Джойс – къщата на сър Уилям Уайлд, баща на гениалния Оскар Уайлд, в която са се организирали много партита. Техен чест посетител е Брам Стокър, който се познавал с Уайлд от „Тринити колидж” (съпругата му била бивша приятелка на Уайлд).

За тези, които имат късмета да са в Ирландия, задължителни за посещение на днешния ден (а и не само) са следните пъбове: O’Neill’s на Suffolk Street, Davy Byrne’s на Duke Street, the Oval на  Middle Abbey Street, Mulligan’s на Poolbeg Street.

Фото: guardian.co.uk

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …