Начало / България / Росица Казакова, автор на „Благосклонната чума”: Книгата сама ме избра

Росица Казакова, автор на „Благосклонната чума”: Книгата сама ме избра

Издадохме тази книга, защото е странна – героите са деца, разглежда много сериозни теми, но книгата не е за деца. Един въображаем свят – светът на еманципираните деца. Те живеят сами, защото родителите им трябва да ги напуснат и никога няма да се върнат. Заглавието на романа е на авторката, а това рядко се случва в нашата практика”, заяви Йоана Йорданова от „AMG Publishing” на премиерата на „Благосклонната чума”. Дебютната книга на младата Росица Казакова беше представена в столичната книжарница „Хеликон-България”.

Вокална група „Окта войс” изненада многобройната публика. „Това е поздрав за всички тук”, сподели Казакова. Тя разказа с непринудена искреност за някои свои нереализирани писателски опити. „Книгата, а след това и заглавието ме избраха. Когато започнах да пиша имах само образа на главната героиня. Усещах типа история и просто пишех без да мисля дали става нещо добро. Нашето естествено желание е да не искаме да преминем през страданието, но то е необходимо”, сподели авторката на „Благосклонната чума”.

Росица Казакова е дъщеря на големия художник Димитър Казаков – Нерон, но не следва неговия път. Нейното призвание е музиката, но романът „Благосклонната чума” е чудото, което я свързва завинаги с него. Димитър Казаков напуска този свят, когато Росица е на седем години. В момента Росица Казакова е музикален редактор в БНР и пее редовно в църковен хор.

„Благосклонната чума“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …