Начало / Свят / Патрик Нес: Не настройвайте обществото срещу тийнейджърите

Патрик Нес: Не настройвайте обществото срещу тийнейджърите

Патрик Нес получи най-престижната награда за детска литература – медал „Карнеги”, съобщи „Гардиън”. Той беше награден за книгата си „Часът на чудовището”. Представена е историята на 13-годишния Конър, който е посетен от създанието от неговите кошмари. В същото време майка му е болна от рак. През 2011 г. Нес получи медала за третата книга от детската му трилогия „Живият хаос”, „Чудовищата на войната”.

Екипът на журито обяви романа на американския писател за „зашеметяващ”. Нес използва речта си като възможност да отправи критики към правителството в Обединеното кралство. Той нарече министъра на образованието Майкъл Гов „човек, който дава акъл, без да е влизал в класна стая” и който „вижда тийнейджърите като животни, с които може да се експериментира в лаборатории”.

Писателят допълни: „Най-лошото нещо, което прави сегашното правителство, е че настройва обществото срещу тийнейджърите. Какво не правят, къде не успяват. Защо позволяваме това да се случва? Посвещавам наградата на младите читатели – тези, които продължават да вървят напред и да опровергават целия негативизъм, който се излива по техен адрес”.

Медалът „Карнеги”  е литературна награда, основана през 1936 г., в чест на шотландския филантроп Андрю Карнеги. Победителят получава златен медал и книги на стойност 500 паунда, които да дари на обществена или училищна библиотека.

Патрик Нес е американски писател, журналист и преподавател, роден през 1971 г. Той има американско и британско гражданство. Носител е на медал „Карнеги” два пъти. Трилогията му „Живият хаос” е преведена на български език.

Книги от Патрик Нес тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …