Начало / България / За първи път на български „Основи на хайку” на Джейн Райкхълд

За първи път на български „Основи на хайку” на Джейн Райкхълд

Владислав Христов публикува на сайта haikubg.wordpress.bg 14-те урока на Джейн Райкхълд как се пише хайку. Ето какво казва той:

„Наблюдавайки текстовете на българските автори на хайку през последните няколко години, често си задавах въпроса: „Защо са толкова далече от световните образци, какво им липсва да пораснат и качат нивото си?“
Един от отговорите несъмнено се крие в ниската теоретична подготовка на пишещите хайку. Малкото текстове, свързани с теорията на това изкуство, дават само обща представа що е хайку. Липсата на цялостен текст с практическа насоченост, който да помогне на изкушените от хайку да се ориентират по-добре и да навлязат в детайли в материята, ме доведоха до идеята за превеждането на „Основи на хайку “ от Джейн Райкхълд.
„Основи на хайку “ представлява поредица от уроци, в които авторката, едно от най-значимите имена в световното хайку, дава незаменими съвети относно техниките на писан, споделяйки многогодишната си практика и опит на хайджин. Тези уроци добиват голяма популярност не само в САЩ, а и по цял свят. Те са много полезна основа за всички начинаещи, които тепърва се запознават с хайку. В същото време дават и ценна информация за по-напредналите автори, с която ще могат да се усъвършенстват като хайджини.
Искрено се надявам, че с „Основи на хайку “ качеството на българското хайку ще се повиши поне с едно стъпало, а авторите ще придобият по-голяма увереност в способностите си. „Основи на хайку“ нямаше да се реализира без помощта на преводачките Ваня Стефанова и Радост Ангелова, а също и на Мая Любенова, която направи необходимите корекции по текста, за да стигне той до читателите във вид, най-близък до оригинала. Пожелавам ви приятно четене и много вдъхновение с „Основи на хайку “!”

 

ЗА АВТОРКАТА:
Джейн Райкхълд е родена в Лима, Охайо през 1937 г. и израства в Рокфорд. Учи изкуство и журналистика в Блъфтан Колидж, Охайо и държавния университет, Фресно, Калифорния. Отваря ателие за керамика в Динаба, Канада през 1967-1971, след което се омъжва за Вернер Райкхълд и заедно с него заминава за Хамбург, Германия. Там става първата американска художничка, приета в Организацията на немските художници. След завръщането си в САЩ през 1987 г., тя основава издателската компания AHA Books и списанието „Mirrors International Haiku Forum”. Джейн стартира „Tanka Splendor Awards” през 1989 г. – конкурс, който се провежда всяка година. От 1993 г., заедно със съпруга си Вернер, е редактор на „LYNX”, едно от най-престижните издания за англоезично хайку. От 2000 г. двойката предлага ценно онлайн съдействие на автори, пишещи хайку. Преди това, на 7 декември 1995 г., стартира сайтът ahapoetry.com. Джейн Райкхълд е член на Хайку обществото на Америка, Хайку поети на Северна Калифорния, Хайку Канада, Хайку Интернешънъл, Токио, Япония; Германското дружество за хайку и Поетичното общество на Япония. Тя е два пъти носител на наградата на Музея за хайку литература в Токио и три пъти носител на наградата на Хайку обществото на Америка за заслуги за книгите: „Тигри в чаена чаша”, „Тишина” и „Речник на хайку”. Носител е и на множество награди за хайку, включително и на второ място в японския  конкурс „Air Lines” през1987г. и на наградата на „Itoen Tea Company”. Поканена е от императора и императрицата на Япония да присъства като гост в двореца в Токио на императорската Нова година през 1998 г. Тя е публикувала над тридесет книги с танка, ренга, хайку и друга поезия, които се пазят в Американския хайку архив в Държавната библиотека на Сакраменто, Калифорния. Десет години от живота си Джейн Райкхълд посвещава на „Basho: The Complete Haiku” – превод на цялото творчество на великия японски майстор, за пръв път издадено в един том .

Книги от Владислав Христов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …