Начало / Свят / Утре е Блумсдей

Утре е Блумсдей

Утре е Блумсдей – празникът на феновете на Джеймс Джойс и неговото класическо произведение „Одисей”, напомня „Лос Анджелис таймс”. Заглавието идва от името на главния герой в творбата – Леполод Блум. Действието в романа се развива именно на 16 юни, 1904 г.

Макар в наши дни книгата да е смятана за една от най-значимите на ХХ век, в началото далеч не е било така. „Одисей” се появява в публичното пространство за първи път през 1921 г. Разпространява го на части американско литературно списание. Макар бързо да набира почитатели сред младите хора, книгата е забранена, заради сексуално съдържание. Публикувана е през 1922 г. в Париж от Силвия Бийч – екстрадирана от САЩ и собственичка на известната книжарница „Шекспир и Къмпани”.

През 1933 г. издателството „Рандъм Хаус” прави опити за публикуването на романа. Това води до съдебен процес, в който „Одисей” печели, въпреки „обидния” си език. Книгата е позволена,но това далеч не я прави лесно достъпна в Америка. Години наред тя е анализирана и осъждана от най-различни високопоставени лица в сферата на културата и литературата в страната.

„Блумсдей” се провежда за първи път от 1954 г. Началото му дават артистът, публицист и критик Джон Райън и романистът Флан О’Брайън. Тогава те решават да вървят по стъпките на Леополд Блум в Дъблин. По-сериозен мащаб празникът има от 1982 г. Постепенно той се разраства и в наши дни се отбелязва по цял свят със симпозиуми, четене на творбата, дискусии от нейните почитатели, различни събития в нейна чест и ирландска музика.

„Одисей“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …