Начало / Любопитно / 10 съвременни романи, базирани на класики

10 съвременни романи, базирани на класики

Методът на адаптацията не е нов в литературата. Често се е случвало даден автор да бъде повлиян от творчеството на свой колега и да го имитира, дори несъзнателно. Макар да е рядко явление, има съвременни романи, които, въпреки че разказват познати истории, го правят добре. Порталът flavorwire.com представя 10 съвременни книги, базирани на класики:

1. „Невинните” от Франческа Сегал,  базирана на „Невинни години” от Едит Уортън. Дебютната творба на Сегал преразказва произведението на Уортън, като този път става въпрос за еврейско общество в Лондон в наши дни.

2. „Лавиния” от Урсула Ле Гуин, базирана на „Енеида” от Алън Манделбаум. Ле Гуин е безспорно сред най-добрите, що се отнася до създаването на алтернативни светове. Тук го доказва отново.

3. „Бележките на едно чудовище” от Лори Шек, базирана на „Франкенщайн” от Мери Шели. Призната поетеса Шек  дебютира тази година с роман. Представена е срещата между Мери Шели и чудовището на Франкенщайн, ако тя го беше срещнала като малко дете.

4. „Дневникът на Бриджит Джоунс” от Хелън Филдинг, базирана на „Гордост и предразсъдъци” от Джейн Остин. Филдинг не крие, че е написала най-известната си творба по модела на класическата книга на Остин. Дори филмът напомня „Гордост и предразсъдъци”.

5. „Тъмните му материи” от Филип Пулман, базирана наИзгубеният рай от Джон Милтън. И в трите части на трилогията на Пулман, той преразказва и инвертира около труда на Милтън. Пулман също е наясно, че не е пионер в това отношение, но пък е написал качествени книги.

6. „Марч” от Джералдин Брукс, базирана на „Малки жени” от Луиза Мей Олкът. Дори феновете на „Малки жени” харесват книгата на Брукс. За тези, които не са чели творбата на Олкът, препоръчваме да прочетат първо „Марч”.

7. „Одисеята на Пенелопа” от Маргарет Атууд, базирана на Одисея от Омир. Атууд представя женската гледна точка в омировата творба – тази на лоялната съпруга на Одисей, Пенелопа.

8. „Railsea” от Чайна Миевил, базирана на „Моби Дик” от Херман Мелвил. На пръв поглед последната книга на Миевил е пародия на „Моби Дик”. При внимателен прочит обаче се вижда, че просто има прилики. Само че този път става въпрос за гигантски къртици, а не китове. За допълнително удоволствие, фамилиите на авторите си приличат.

9. „Часовете” от Майкъл Кънингам, базирана на „Госпожа Далауей” от Вирджиния Улф. Книгата на Кънингам е базирана не само на „Госпожа Далауей”, но и на самата Вирджиния Улф. А дали е добра книга? „Пулицър”, награда „ПЕН/Фокнър”, адаптацията й на големия екран получи „Оскар”. Без повече коментари.

10. „Хиляда акра” от Джейн Смайли, базирана на „Крал Лир” от Уилям Шекспир. Историята на тази книга е не по-малко мрачна от оригинала. Независимо дали си фен на Шекспир или не, ще ти хареса.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …