Начало / България / „Жените в живота на Иван Вазов“ с премиера в Берковица

„Жените в живота на Иван Вазов“ с премиера в Берковица

С множество разнообразни прояви в Берковица ще бъде отбелязана 55-тата годишнина от създаването на музей на Иван Вазов, съобщиха от общината.

С експозиция, свързана с патриарха на българската литература, в Берковица ще гостува историческият музей от Самоков. След това ще бъде подредена изложба на тема „Вазов и природата“. Ще бъдат показани снимки от излети на Вазов в Стара планина над Берковица и негови произведения, посветени на природата. Част от програмата за честването е и представяне на книгата на д-р Стефанка Кръстева „Жените в живота на Иван Вазов“.

Иван Вазов пристига в Берковица през 1879 година и работи две години като съдия в Берковския съд. След това той споделя, че това е един от най-хубавите периоди в живота му. В Берковица той пише няколко от най-известните си произведения и черпи много сюжети за творчеството си след това.

В Берковица Вазов живее в дома на Георги Клисурски, но след като се влюбва в сестра му, а баща й не одобрява връзката им, той е принуден да се премести в Ипеклийската къща. През 1957 година Ипеклийската къща е обявена за музей на Иван Вазов, възстановена е обстановката по негово време и са донесени личните вещи на писателя. Всяка година тя е посещавана от хиляди туристи и е част един от стоте национални туристически обекта.

Фото: berkovitsa.net

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …