Начало / България / Холандският писател Кадер Абдола идва в България

Холандският писател Кадер Абдола идва в България

Холандският писател Кадер Абдола пристига в България по покана на „Жанет 45”, за да представи романа си „Къщата на джамията”.Той ще бъде в страната от 23 до 27 април.

Кадер Абдола е явление в съвременната холандска литература. В своя магнум опус той разказва съвременната история на Иран по необикновен начин чрез съдбата на едно влиятелно семейство, обитаващо разкошната къща, която управлява градската джамия в Сенеджан от осем столетия. „Къщата на джамията“ е многопластов разказ за богатството на иранската култура, сърцето на исляма и границите на човешката издържливост. Номинирана е за Любимата холандска книга на всички времена (второ място). Само в Холандия са продадени 300 000 копия, преведена е на 25 езика.

„Написах тази книга за Европа. В нея става дума за изкуство, за религия, за секс, за влиянието на радиото и телевизията. Отдръпвам завесата и показвам исляма като начин на живот. Видяното ще ви просветли. В „Къщата на джамията“ съм вградил и стихове от Корана. Духът на Корана като книга – не като религиозно указание – е изключително важен за мен. Исках да разбуля кроткия, домашен ислям, не радикализирания ислям“, споделя Кадер Абдола.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …