Начало / Свят / Азербайджански журналист с наградата „Гилермо Кано“

Азербайджански журналист с наградата „Гилермо Кано“

Азербайджанският журналист и правозащитник Ейнула Фатулаев е тазгодишният носител на наградата „Гилермо Кано“, присъждана от ЮНЕСКО за принос към свободата на печата. Това съобщи Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, предаде Франс прес.

Фатулаев е избран от независимо международно жури. Трийсет и петгодишният журналист е бивш главен редактор и основател на популярния рускоезичен седмичник „Реалний Азербайджан“ и на изданието „Гюндалик Азербайджан“ („Азербайджански всекидневник“).

„През целия си творчески път той решително и неуморно е бранел свободата на печата и свободата на изказа. Хвърлен в затвора през 2007 г., той бе освободен миналата година с президентско помилване по случай Деня на републиката (. . .)

През юли 2011 г. Ейнула Фатулаев създаде Обществения съюз за човешки права – неправителствена правозащитна организация“, посочва ЮНЕСКО в комюнике.
Наградата „Гилермо Кано“ на ЮНЕСКО за принос към свободата на печата е учредена през 1997 г. Кандидатите се номинират от държавите членки на ЮНЕСКО и организации – регионални и международни, които защитават свободата на изказа. През 2007 г. с тази награда бе удостоена убитата руска журналистка Анна Политковская, напомня АФП.

Фото: wan-ifra

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …