Начало / Свят / Салман Рушди: Департаментът по правосъдие иска да разруши света на книгите

Салман Рушди: Департаментът по правосъдие иска да разруши света на книгите

Писателят Салман Рушди нападна яростно Департамента по правосъдие на САЩ и го обвини, че иска да разруши света на книгите с планираната акция срещу най-големите издатели и „Епъл”, съобщи „Гардиън”.

Департаментът съобщи преди няколко дни, че ще приложи антитръстовия закон срещу „Епъл”, „Пингуин”, „Саймън и Шустър”, „Хачет бук груп”, „Макмилън” и „Харпър Колинс”, тъй като има съмнения, че те са се наговорили да поддържат високи цените на електронните книги.

След обявяването на новината Рушди избухна в „Туитър”: „Властите вероятно смятат, че е ОК компаниите да не печелят нищо”.

В писмо до гилдията на писателите адвокатът и автор на бестселъри Скот Тюроу нарече плановете на департамента „мрачна новина за всеки, който го е грижа за света на литературата”. Той заяви надеждата си, че американското правителство ще размисли преди да се разправи с издателите, които поддържат еднакви цени в среда на неимоверна конкуренция.

Причината за напрежението е ценовата политика на „Амазон”, който се опитва да прави дъмпинг на пазара на електронни книги. В отговор големите издателства се договориха да не падат под себестойността на продукцията и да водят единна политика срещу електронния търговец.

Според Тюроу „Амазон” се опитва с нечестни средства да завоюва пазарен дял, падайки под реалната стойност на е-книгите. Ако правителството попречи на това, ще унищожи честната конкуренция в полза на нечестен играч, смята Тюроу. Той е съсценарист на известния филм с Харисън Форд в главната роля „Невинен до доказване на противното”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

33564319-9daa-49c9-be38-80bdaff90944_1920x1080

Салман Рушди се бори за живота си след ужасяващо нападение

Спасителната операция продължи шест часа Известният писател беше намушкан с нож от 24-годишен нападател. Припомняме, …