Начало / Свят / Салман Рушди: Департаментът по правосъдие иска да разруши света на книгите

Салман Рушди: Департаментът по правосъдие иска да разруши света на книгите

Писателят Салман Рушди нападна яростно Департамента по правосъдие на САЩ и го обвини, че иска да разруши света на книгите с планираната акция срещу най-големите издатели и „Епъл”, съобщи „Гардиън”.

Департаментът съобщи преди няколко дни, че ще приложи антитръстовия закон срещу „Епъл”, „Пингуин”, „Саймън и Шустър”, „Хачет бук груп”, „Макмилън” и „Харпър Колинс”, тъй като има съмнения, че те са се наговорили да поддържат високи цените на електронните книги.

След обявяването на новината Рушди избухна в „Туитър”: „Властите вероятно смятат, че е ОК компаниите да не печелят нищо”.

В писмо до гилдията на писателите адвокатът и автор на бестселъри Скот Тюроу нарече плановете на департамента „мрачна новина за всеки, който го е грижа за света на литературата”. Той заяви надеждата си, че американското правителство ще размисли преди да се разправи с издателите, които поддържат еднакви цени в среда на неимоверна конкуренция.

Причината за напрежението е ценовата политика на „Амазон”, който се опитва да прави дъмпинг на пазара на електронни книги. В отговор големите издателства се договориха да не падат под себестойността на продукцията и да водят единна политика срещу електронния търговец.

Според Тюроу „Амазон” се опитва с нечестни средства да завоюва пазарен дял, падайки под реалната стойност на е-книгите. Ако правителството попречи на това, ще унищожи честната конкуренция в полза на нечестен играч, смята Тюроу. Той е съсценарист на известния филм с Харисън Форд в главната роля „Невинен до доказване на противното”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …