Начало / Свят / Исторически романи преобладават в разширения списък за награда „Ориндж”

Исторически романи преобладават в разширения списък за награда „Ориндж”

Стана ясен разширения списък за литературната награда „Ориндж”, съобщава „Гардиън”. Както е известно, този приз е единственият ежегоден в Обединеното кралство, който е само за жени. Списъкът не случайно беше разкрит на 8 март – международния ден на жената. 20 книги към момента имат шанс за крайна победа.

Сред романите е „Песента на Ахил” от Маделин Милър. Книгата разказва за любовта между Ахил и Патрокъл. На авторката са били необходими 10 години, за да завърши творбата си. Друго историческо произведение, попаднало в списъка, е „Нечистокръвен блус” от Еси Едуджиан. Канадката представя историята на джаз музиканти в окупирания от нацистите Париж. Ема Донахю, която нашумя преди 2 години с книгата си „Стая”, сега присъства със „Запечатаното писмо”. Разказва се за съдебен скандал по време на Викторианската епоха.

Запитана защо толкова много писателки са наблегнали на мотиви от историята, председателката на журито Джоана Тролъп отвърна: „Защото толкова проблеми от миналото не са решени. Авторите неизбежно се насочват натам, където има нещо недовършено”. Тролъп изрази и радостта си от разнообразието на качествени романи.

„Ориндж” е престижното отличие, което се дава от 1996 г. насам на жени писателки за най-оригинален роман на английски език. Паричната равностойност на наградата е 30 000 паунда.

Свързани заглавия
Джоана Тролъп ще е председател на журито за наградите „Ориндж” догодина
Теа Обрехт спечели наградата „Ориндж”
Станаха ясни претендентките за наградата „Ориндж”

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …