Начало / Интервюта / Издателката Диана Бойчева: „Свикнали сме да не лишаваме децата си от нищо, но на каква цена?“

Издателката Диана Бойчева: „Свикнали сме да не лишаваме децата си от нищо, но на каква цена?“

Има огромна разлика между нужда и желание, казва тя

CVS_00081

„Как да превърнем 100$ в 1 000 000$“ е книга, която може да стане добър приятел на всяко дете или тийнейджър. По един умен начин тя учи младото поколение да управляват парите си. А нужда от това у нас има огромна, говорим си с издателката на „Как да превърна 100$ в 1 000 000$“ Диана Бойчева.

Любопитното четиво излиза у нас с помощта на „ЕОС Матрикс“ и предлага реални примери от живота, както и истински истории, които впечатляват малкия читател, а всъщност ще са интересни и за родителите. Защото се налага всички ние да поемем отговорността за финансовата грамотност на децата – точно в това е полезна „Как да превърнем 100$ в 1 000 000$“.

Прочетете още за книгата, създадена от екипа на biz-kids, и в нашия разговор с Диана Бойчева

viber_image_2024-10-14_14-39-34-769

– Здравейте, Диана, у нас периодично се правят опити за издаване на книги за финансова грамотност на най-малките, но сякаш без особен отзвук… С какво е по-различна „Как да превърнем 100$ в 1 000 000$“?

– Ще започна от там, че тази книга не е за най-малките. С нейна помощ можем да започнем разговора за пари с деца от 10 години нагоре, но най-точните читатели на „Как да превърнем 100$ в 100000$“ са тийнейджърите и младежите между 14 и 18 години.

Истината е, че в България финансовата грамотност не е фокус нито на родителите, нито на образователната система и аз лично съм чувала много пъти, продавайки други наши издания по темата за парите, родители да казват на децата си „остави тази книга“, „малък си да мислиш за пари“, „рано ти е да се занимаваш с такива работи“.

Има голяма бариера в родителите, може би защото в техните семейства темата за парите е била табу или пък разбирането, че с „честен труд не се забогатява“ или „всички богаташи са престъпници“. Традиционно обществото ни е силно обременено от ограничаващи вярвания по отношение на парите.

В същото време родителите се оплакват по фейсбук групите, че детето им иска всичко тук и сега, че настоява за скъпи маратонки или последен модел скъп телефон.

Ето това е връзката – за да разбере детето ни разликата между нужда и желание, между това защо плащането на тока, наема, храната са преди покупката на глезотии, то трябва да има поне елементарна финансова грамотност.

Свикнали сме да не лишаваме децата си от нищо, но на каква цена? Децата трябва да знаят, че ако искаш едно нещо, ще се лишиш от друго.

И тази книга е различна, защото тя им говори на техния език, примерите са с деца, които работят, изкарват пари, управляват собствените си спестявания и най-важното спестяват.

– Всъщност за самостоятелно четене на децата ли е предвидена, или е нужно да има и родител до тях?

– За деца от 14 нагоре бих препоръчала да четат самостоятелно. Вътре може да има идеи, на които един родител би се съпротивлявал. Много често съм чувала хора, които не са съгласни децата им да работят или пък да развиват собствен бранд. Сигурна съм, че едно дете може да научи много неща, които в последствие да предложи и на родителите си и те да бъдат приложени и в домакинството у дома.

– Като цяло у нас още битува схващането за финансови средства за децата като за „джобни“, а капаните днес са много… Какво е научило едно дете, затваряйки книгата?

– Да, джобните са в основата на парите, с които едно дете разполага. Но дали ги харчи за бургер, или избира да си вземе сандвич от дома и да задели парите. Дали предпочита да се лиши в момента от нещо, без което ще оцелее, но в дългосрочен план да инвестира в себе си.

За мен най-фрапиращият урок, който едно дете ще научи в тази книга е, че ако от 15-годишна възраст заделя по 80 долара всеки месец и ги инвестира разумно, когато е на възрастта на родителите си, ще има 400 хил. долара. Валутата не е от значение. От значение е търпението, отлагането на незабавното удоволствие, за да постигането на по-голяма и смислена цел.

– Сигурно се сблъскахте с конкретни примери у нас, издавайки книгата. Кой е отговорен за финансовата грамотност на деца и ученици – родителите или институциите?

– В училище от 1 до 12 клас не се обелва и една дума за финансовата грамотност. Хората до 25-годишна възраст са най-бързо растящата група длъжници според проучване проведено от EOS matrix през юли. Хазартно зависимите в България са стотици хиляди. Бързите кредити са на една ръка разстояние. Колкото и да си прехвърляме вината като гореща топка, от нас зависи да се уверим, че децата ни няма да бъдат сред лошите примери в бъдеще. Аз смятам, че всеки родител трябва да поеме отговорност за собствените си деца, за да не се налага, когато те са на 40-годишна възраст, да им изплаща дълговете.

Сигурна съм, че едно дете може да научи много неща, които в последствие да предложи и на родителите си и те да бъдат приложени и в домакинството у дома

viber_image_2024-10-02_09-24-11-075

– Виждаме солиден авторски колектив на корицата на „Как да превърна 100$ в 1 000 000$“. Каква е историята на книгата?

– Аз лично съм преминала през финансови проблеми и за мен тази книга е лична кауза. Държах да издам книга по темата, насочена към тийнейджъри. Те са амбициозни, нахъсани и искат да имат всичко тук и сега. Е, тази книга им показва точно как става и ги учи, че милионерите са не тези, които харчат милиони, а хората, които заделят милиони.

Спряхме се точно на това заглавие, защото е изключителен бестселър в световен мащаб, а обикновено това е гаранция за качество. От друга страна, е издадена и написана от екипа на biz-kids – най-голямата организация в САЩ, която промотира детското предприемачество. Аз лично вярвам силно в това, че децата трябва да се учат на труд, да работят и да изкарват собствени пари, ако съумеят. Това възпитава в тях разбиране за света, взаимоотношенията, дисциплината.

– Подскажете ни някой практичен съвет от страниците? Възможно ли е довечера и ние да заспим доволни, че имаме милион?

– Най-практичното и елементарно нещо, което всеки от нас може да приложи е да си направи една таблица и да си попълва в нея всеки разход за месеца. В края на тези 30 дни с учудване ще забележите колко много пари изтичат безсмислено от джоба ви, ако не работите с месечен бюджет.

Дори да не си го признаваме всички сме подвластни на консуматорството. Пазаруваме от сайтове като TEMU и SHEIN, има го дори при книгите. Хората масово купуват книги, без да ги четат, просто защото са намалени или популярни.

Ако искате да заспите с мисълта, че можете да бъдете милионер, въоръжете се с постоянство, дисциплина и фокус върху по-голямата картина. И ние като децата трябва да осъзнаваме разликата между нужда и желание.

– Благодарим и успех!

Интервю на Красимир Проданов
Снимки: издателство „Ракета“

Прочетете още

riben_bukvar-768x577-1

Струвай добро, да намериш добро – „Рибният буквар“ с юбилейно издание

Замисълът отпреди два века е революционен „Буквар с различни поучения“, както е точното име, което …