Начало / Свят / Книга представя Путин като масов убиец

Книга представя Путин като масов убиец

Премиерът на Русия Владимир Путин е представен като масов убиец в нова книга, съобщи британският „Телеграф”. Книгата на Маша Гесен „Човекът без лице: Невероятният възход на Владимир Путин” предстои да излезе на книжния пазар. В нея се разкриват бруталните методи, които е използвал политикът, за да достигне позицията, на която има на почти абсолютна власт в страната.

Много се е говорило за Путин, за неговата фалшива демокрация, изпълнена с авторитаризъм и национализъм. Но малко се знае за самия човек. Какво го е направило толкова студен и жесток, циничен и лишен от угризения? Отговорът на тези въпроси според Маша е един – КГБ.

В книгата са описани моментите, в които Путен прави бизнес с бивши агенти, сега представители на руската мафия. Още по шокиращо – зад обсадата на московския театър през 2002 г., когато умират 129 души, също стои Путин, според Гесен. Подобна е и ситуацията при терористичният акт в Беслан, когато жертвите са над 300. , защото Путин и терористите искали да „увеличат страха и ужаса”.

Владимир Путин израства в следвоенен Ленинград. Той живее в обществено жилище със своите родители до 25-годишна възраст. Животът му е изпълнен с глад и мизерия. Там той развива своята алчност и отмъстителен характер. Присъединява се към КГБ в последните години от СССР и гледа разпада на империята като служител с нисък чин в Дрезден. По-късно в Санкт Петербург се  сближава с Анатолий Собчак –  тогавашният кмет на града, който изнудва и притиска опонентите си. Сегашният президент на Русия Медведев е именно от този кръг.

Гесен обвинява Путин, че има и „вътрешен порив да притежава принадлежащото на други” и че го смята за „кръстника на руската мафия”. А за положителния му имидж се грижели заблудени дипломати и богати брокери.

Книгата на Гесен предстои да излезе на 1 март. Около нея вече има голям шум. Някои смятат, че това е автентичният портрет на Путин, други – че обвиненията в книгата са необосновани и по-скоро лични нападки, отколкото факти.

Мария Александровна Гессен (1967), известна повече като Маша Гесен е известна руска и американска журналистка. Родена е в еврейско семейство в СССР. През 1981 г. емигрира с родителите си в САЩ. Десет години по-късно се връща в Русия.

Свързани заглавия
Ходорковски пише книга в килията

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …