Начало / Ревюта / „Островът на съкровищата“ – 140 години и бутилка ром

„Островът на съкровищата“ – 140 години и бутилка ром

Книгата на Робърт Луис Стивънсън е сред златните днес

Ostrov

Авторът е едва на 33, когато я издава. Вдъхновява се от рисунка на въображаем остров, който всъщност рисува сам – с осиновения си син. Двамата убиват така скуката по време на една ваканция в Шотландия през 1881-а. За има-няма две години книгата е готова и дори на витрините на книжарниците. При това интересът вече е очевиден – първо излиза откъс по откъс в младежкото издание Young Folks.

Редки са случаите от онази епоха, когато книга, известна и днес, е придобила моментално популярност. Но това е така, що се отнася до „Островът на съкровищата“. Приключенският роман на Стивънсън моментално се превръща в нещо, което днес бихме нарекли „бестселър.

Парадоксално, романът допринася за „пиратската култура“ в тогавашното общество. Влиянието си личи и до ден-днешен. В пиратските истории – на кино или в книга, по правило присъства някой морски разбойник с дървен крак, доста често има и папагал. За количествата изпит ром няма нужда да се говори.

Дребен трик от страна на автора е псевдонимът, с който първоначално подписва „Островът на съкровищата“. Книгата излиза изпод перото на капитан Джордж Норт, така че написаното по страниците да има още по-голям ефект. Целият процес на писане също протича с помощта на осиновеното момче на Робърт. Писателят му чете новонаписаното, за да прецени реакциите на хлапето.

Интерпретациите на книгата са безброй – тя има например вариант за радиотеатър, разбира се, поставяна е и на сцена. Филмирана е много пъти, включително като футуристична анимация от нашия Румен Петков – под името „Планетата на съкровищата“ през 1982 г. Има обаче и аниме версия – от 1971-а, тя се казва „Островът на съкровищата с животни“. Любопитна е екранизацията година по-късно – в пълнометражния филм тогава участва Орсън Уелс в ролята на Дългия Джон Силвър.

Ostrov2

А точно героите правят книгата незабравима – и гадникът Джон Силвър със своя говорящ папагал, и малкият Джим, който ни разказва цялата история. Най-хубавото е, че и днес може да се качим на „Испаньола – и въпреки морската болест, с първата страница да станем деца. За да запеем с дрезгав глас:

Петнайсет души в ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо и бутилка ром!

Текст Красимир Проданов
Илюстрации от „Уикипедия“

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …