Начало / България / Стефановден носи срещи с приятели и хубави книги

Стефановден носи срещи с приятели и хубави книги

Празникът слага край на един цикъл в народния календар

orig-39476562661677600

Свети Стефан се празнува логично точно след Рождество, защото той е първият мъченик за христовата вяра. А е повече от обичан – и заради Стефановците, и заради Стояновците или пък Венциславовците например. Тук списъкът с именници е много дълъг, най-добре се заредете с книга за подарък, че да не сбъркате!

А че е важен за вярата, свидетелства и това, че самото име Стефан означава всъщност венец или корона.

Както много други светци, и Стефан се отличавал със своята доброта и благонамереност. Помагал на всички, които имали нужда, и говорел твърдо по отношение на вярата.

Един от седемте ученици на Иисус – и така е известен свети Стефан. Едно време празникът му бил приеман като ден за равносметка. Точно на Стефановден старите българи теглели чертата какво се е случило в настоящата година, дали им е донесла повече добро, или обратно – много злини.

stef

Можем и сега да го направим. А както вече ви подхвърлихме, да добавим и книга – за подарък или просто за вдъхновение. Много на място ще е „Романът на моя живот“. Книгата, описваща живота на Стефан Данаилов, с когото се разделихме съвсем наскоро. Тъжен, но хубав спомен от тази 2019-а ще е това.

Също великолепна е „Изчезването на Стефани Мейлър“ – написана от Жоел Дикер. Швейцарският писател е една от големите надежди на съвременната литература, а фабулата, която ни предлага, е повече от напрегната.

Почти класик пък е Стефан Цанев – към каквото и да посегнете с неговото име, няма да сбъркате. Българските му хроники могат да разчувстват всеки. Има нещо дълбоко символично да разтворите точно тях и в тези празнични дни – на края на едната и в началото на новата година.

Вдъхновение за Стефановден от Краси Проданов

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …