Начало / Свят / Зад Ана Борисова и Анатолий Брусникин се криел Акунин

Зад Ана Борисова и Анатолий Брусникин се криел Акунин

Известният руски писател Борис Акунин, чието истинско име е Григорий Чхарташвили, през последните години е издавал книги и с псевдоними – Ана Борисова и Анатолий Брусникин, съобщи novostiliteratury.ru. Това признава самият автор в своя блог (borisakunin.livejournal.com).
„Аз отдавна исках да пиша белетристика по някакъв друг начин. Да си въобразя, че аз не съм аз, а съвсем различен автор”, твърди Акунин. Така възникнал планът му „Автори” – за двама несъществуващи писатели, пишещи по неакунински.

За него това е бил четиригодишен проект, който вечее  приключил. Издателството е било задължено в договора си да съхранява тайната за истинското авторство на книгите.

Първата измислена писателка станала Ана Борисова. Тя „написала“ два кратки романа и един по-голям. „Представих си, че тя е образована дама, която и стигнала до възрастта на свободата си, когато децата са вече отраснали, умът й е съзрял, характерът се е формирал. Тя има обезпечен съпруг, тоест дамата не работи. Тя се хваща за перото частично от скука и частично заради това, че иска да сподели със света своите мисли, трупани години наред”.

Акунин е словоохотлив за Ана Борисова, но обещава, че ще разкаже и за другото си превъплъщение –  Анатолий Брусникин , след време.
Любопитното е, че портретът на Ана Борисова е сглобен от дигитални снимки на Акунин и на  неговата съпруга Ерика.

 

Фото:borisakunin.livejournal.com

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …