Начало / Свят / Чешки артист иска да унищожи 60 000 книги на Биеналето в Берлин

Чешки артист иска да унищожи 60 000 книги на Биеналето в Берлин

Чешкият артист Мартин Цет е измислил странна акция за предстоящото Биенале в Берлин. Той призовава гражданите да му подарят поне 60 000 екземпляра от книгата на бившия германски банкер Тило Сарацин „Германия се самоунищожава”. Цет възнамерява да унищожи книгите публично , съобщи faz.de.

Дясната германска преса иронизира „артистичния акт” и попита реторично от кого човекът на изкуството очаква да получи книгите. Вероятно от разочаровани читатели, които са си ги купили? Самият Цет се оправдава, че целта му била да улесни хората да мислят самостоятелно.

„Германия се самоунищожава”, която беше публикувана през 2010 г., предизвика грандиозен скандал в германското общество заради тезата на автора, че комбинацията от спада на раждаемостта, срива на ценностната система и образованието, както и непрестанно прииждащите мюсюлмански емигранти е смъртоносна. Заради нея Сарацин беше принуден да напусне високия си пост в Бундесбанк, но книгата се продаде в тираж няколко милиона.

Книгите, които Цет се надява да получи, са на стойност 720 хил. евро, пресмята faz.de. Те ще бъдат събирани на няколко ключови места в германската столица, като например галерията в Дома на световните култури в Тирпарк.

Редакторите услужливо предлагат на чеха, ако не му достигнат екземпляри за „инсталацията”, да ползва издания на творбите на Карл Маркс, Рихард Вагнер, Фридрих Ницше, Ернст Юнгер или Джордж Лукас.

Темата за унищожаването на книги е много болезнена в Германия, и особено в Берлин, тъй като там хитлеристите са изгорили публично творбите на всички прогресивни писатели.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …