Начало / България / Сталин и Путин герои в новата книга на Федоровски

Сталин и Путин герои в новата книга на Федоровски

„Призракът на Сталин” – четвъртата книга на Владимир Федоровски, излиза на българския книжен пазар. Появата й не е случайна –  ИК „Изток Запад” остава верен на себе си да търси актуалност и да изравя гражданската си ангажираност в своята издателска политика.

Книгата е свързана с предходните исторически очерци на Владимир Федоровски, защото въз основа на неиздадени документи, авторът изважда на сцената истинската Лара от романа на Пастернак – светла антитеза на ужасяващите персонажи, характерни за ХХ век. Книгата е пряко продължение на емблематичния триптих на Федоровски „Тайните на Санкт Петербург“, „Тайните на Кремъл“ и „Неподражаемата Русия“.

Повече от петдесет години след смъртта си Йосиф Сталин все още разделя руснаците. Според неотдавнашно изследване около 30% от населението го смятат за „кървав тиран, който е избил милиони невинни хора“. Мнозинството обаче – цели 35% – го отъждествява преди всичко с ролята му за победата през 1945 г. срещу нацистите. Макар мнозина руснаци да осъждат терора, репресиите и депортациите, те въпреки всичко ги оправдават, позовавайки се на необходимостта да бъде построена „една силна държава“ – отколешна идея фикс, владееща умовете в тази страна. Въпреки че казионният Институт по история към Руската академия на науките е предложила мавзолеят на Ленин на Червения площад да бъде закрит, а мумията на вожда на болшевишката революция да бъде погребана, днес в Русия продължават да съществуват най-малко тридесет музея, посветени на диктатора. Мястото и ролята на Путин в живата на руснаците също не е отмината.

Владимир Федоровски е подтикнат да напише книгата от редица драматични събития – убийствата на независими журналисти, отравянето на един бивш агент, хвърлянето на банкери в затвора, от една сурова действителност, белязана от призрака на Сталин и завръщането на КГБ.

Фото: fr.wikipedia.org/wiki

Книгите на Федоровски тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …