На фокус
Начало / България / Сталин и Путин герои в новата книга на Федоровски

Сталин и Путин герои в новата книга на Федоровски

„Призракът на Сталин” – четвъртата книга на Владимир Федоровски, излиза на българския книжен пазар. Появата й не е случайна –  ИК „Изток Запад” остава верен на себе си да търси актуалност и да изравя гражданската си ангажираност в своята издателска политика.

Книгата е свързана с предходните исторически очерци на Владимир Федоровски, защото въз основа на неиздадени документи, авторът изважда на сцената истинската Лара от романа на Пастернак – светла антитеза на ужасяващите персонажи, характерни за ХХ век. Книгата е пряко продължение на емблематичния триптих на Федоровски „Тайните на Санкт Петербург“, „Тайните на Кремъл“ и „Неподражаемата Русия“.

Повече от петдесет години след смъртта си Йосиф Сталин все още разделя руснаците. Според неотдавнашно изследване около 30% от населението го смятат за „кървав тиран, който е избил милиони невинни хора“. Мнозинството обаче – цели 35% – го отъждествява преди всичко с ролята му за победата през 1945 г. срещу нацистите. Макар мнозина руснаци да осъждат терора, репресиите и депортациите, те въпреки всичко ги оправдават, позовавайки се на необходимостта да бъде построена „една силна държава“ – отколешна идея фикс, владееща умовете в тази страна. Въпреки че казионният Институт по история към Руската академия на науките е предложила мавзолеят на Ленин на Червения площад да бъде закрит, а мумията на вожда на болшевишката революция да бъде погребана, днес в Русия продължават да съществуват най-малко тридесет музея, посветени на диктатора. Мястото и ролята на Путин в живата на руснаците също не е отмината.

Владимир Федоровски е подтикнат да напише книгата от редица драматични събития – убийствата на независими журналисти, отравянето на един бивш агент, хвърлянето на банкери в затвора, от една сурова действителност, белязана от призрака на Сталин и завръщането на КГБ.

Фото: fr.wikipedia.org/wiki

Книгите на Федоровски тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Kniha1

Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Връщат посоката и желанието за живот Има книги, които говорят за морала – и други, …