Начало / Без категория / Парковете и книжарниците ни правят най-щастливи

Парковете и книжарниците ни правят най-щастливи

Време да чете и да релаксира е нужно на градския човек

man-3680687_1920

КНИГИТЕ И ДЪРВЕТАТА ВЪРШАТ ЧУДЕСА – изводът е от анкета, провеждана в продължение на 30 години в различни американски градове. Има ли библиотеки или книжарници, пък и места за разходка, хората са по-склонни да изразят задоволство от живота си на едно място.

Данните обобщил наскоро Патрик Флавин, като в резултатите, наред с парковете и книжарниците и библиотеките, фигурират още три важни категории – природни дадености, пътни артерии и защитеност от страна на полицията. Когато всички тези фактори отчитат положително развитие, градът е добро място за живот.

Големите паркове имат социална функция – те свързват хората, казва Флавин. А именно здравите социални връзки са в основата на щастието и според много други изследвания.

Интересното е, че в чисто инвестиционен план много ценени са районите, в които присъства добре уредена книжарница или градска библиотека. Точно там цените на имотите са стабилни.

Хората имат нужда от книжарници най-малко поради две причини – от една страна, купуват книги за себе си. От друга обаче, книжарниците са предпочитани, когато избират подарък. Точно тогава получават и допълнително чувство на удовлетворение.

Според друго изследване, публикувано в специализирани медии, за разлика от плащането на сметки, парите, похарчени за подарък – включително за книга, създават добро усещане.

Патрик Флавин обръща внимание и на това колко е важно градската среда да е чиста и организирана. Колкото повече неуредици има в нея, толкова по-напрегнати стават хората – и съответно, по-критични. А това се отразява и върху умението им да живеят щастливо. Добрият град, казва в заключение ученият, е място с много обществени пространства, зелени площи, чисти превозни средства, а също и кътове, които създават усещане, че си на правилното място – книжарници и библиотеки.

Лира.бг по материали от Science Daily и интернет

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …